GEST ANTICOLONIAL

La CUP es queda sola demanant la retirada "immediata" del monument a Colom

La resta de grups polítics de l'Ajuntament de Barcelona rebutgen la iniciativa

Els bombers de Barcelona rescaten uns turistes atrapats a l’estàtua de Colom. / JOAN PUIG

Fa un parell d’anys, la CUP-Capgirem Barcelona va proposar en el plenari municipal la retirada del’estàtua de Colom. No ho va aconseguir. Però, ha confessat la seva regidora Eulàlia Reguant, les declaracions de Josep Borrell sobre els quatre indis que van matar els nord-americans durant la seva breu història i sobretot l’exemple de la ciutat de Los Angeles, que acaba de retirar l’estàtua de l’explorador, els ha animat a intentar-ho de nou. Ho han fet avui, en la comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, sense més èxit que en l’ocasió anterior. Amb menys, de fet: fins i tot el PDECat, que al seu dia es va abstenir, avui hi ha votat en contra. Tot i que, ha confessat mig de broma mig seriosament el seu regidor Jaume Ciurana, sentir els arguments del PP defensant el conquistador gairebé els va fer canviar el sentit del seu vot.

La moció de la CUP no es quedava a mig camí. No es conformava amb l’estàtua de Colom, o els grups escultòrics que es distribueixen a la base, sinó amb "el monument", sense cap més matís. I, a més, de forma "immediata". La proposta incloïa també la creació d’un espai amb els col·lectius que treballen per la memòria del genocidi comès durant la colonització d’Amèrica per repensar l’espai i posar-lo al servei de la memòria històrica de les classes populars. Reflexió que el comissionat de Memòria, Ricard Vinyes, va recordar que ja es fa en el marc de les diverses activitats organitzades amb el lema Barcelona Colonial.

Reguant ha argumentat que els monuments urbans mostren quins valors es promouen socialment, i el colonialisme genocida de Colom no hi hauria de ser. Ni escenes com la de l’indígena agenollat als peus d’un sacerdot, que figura als peus del monument, que inspiren, ha dit, el Dia de la Raça, el Dia de la Hispanitat i el 12 d’octubre.

Dates que sí que enardeixen el regidor del PP Javier Mulleras, que va mostrar el seu "orgull" pel paper d’Espanya en el descobriment d’Amèrica tot i que deixin freds els d’ERC i el PDECat, que malgrat això hi van votar en contra i van defensar que el monument s’ha d’entendre en el context en què va ser creat. Com va argumentar Jordi Coronas, el criteri de la CUP hauria de portar a extirpar del nomenclàtor urbà els causants d’altres barbaritats, com els almogàvers o Roger de Llúria, que per ser nostrats queden lliures de les propostes de la revisió històrica per la via de la picota.