reivindicació veïnal

Barcelona desafecta 51 vivendes de la Font de la Guatlla

L'enclavament de Sants-Montjuïc estava condemnat pel pla general metropolità del 76

zentauroepp40515261 barcelona 12 10 2017 passejada per la font de la guatlla amb171014161240 / ALVARO MONGE

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment una modificació del pla general metropolità que permet desafectar –i per tant legalitzar i garantir-ne la supervivència– de 51 vivendes situades al barri de la Font de la Guatlla (Sants-Montjuïc), a la muntanya de Montjuïc, fins ara amenaçades d’expropiació, ja que es trobaven en una zona verda.

Els veïns que es quedaven a la zona havien reivindicat llargament la mesura que ara arriba.

El consistori ha informat en una nota de premsa que la modificació ha sigut aprovada inicialment en l’última Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament, i ara entra en període d’exposició pública abans de ser ratificada novament en el ple i posteriorment aprovada a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, dependent de la Generalitat.

El pla metropolità de 1976 i una posterior modificació del 2004 estipulaven que l’espai on s’alcen aquestes vivendes era zona verda, per la qual cosa fa uns deu anys van començar a produir-se les primeres expropiacions i demolicions de cases.

Les 51 que encara queden dretes i que ara han sigut desafectades estan situades al’espai comprès entre els carrers Dàlia, Guatlla i Chopin.

La modificació del pla pretén reordenar una zona total de 17.401 metres quadrats on es troben les 51 cases situades en l’àrea del Turó, que passen a ser vivendes protegides i on els seus propietaris mantenen la titularitat i podran deixar-les als seus hereus. No obstant, el consistori manté el dret de tempteig d’aquests immobles, per evitar-ne l’especulació immobiliària.

Noves construccions

En aquesta mateixa zona, el pla preveu així mateix la construcció d’un edifici nou amb 15 pisos de protecció oficiali d’un altre destinat a equipaments municipals.

A l’àrea de Sant Ferriol, al mateix barri, la modificació del pla permetrà que es mantinguin les cases existents, de dos pisos, i el passatge, mentre que a les vivendes de la zona de la Font de la Guatlla es podran dur a terme remodelacions per garantir-ne les condicions d’habitabilitat i accessibilitat.

A més de garantir la continuïtat del veïnat, la modificació del pla general metropolità permetrà conservar el paisatge i la memòria del barri.