PORTES OBERTES

10 propostes per no perdre's a l'Open House

180 edificis de sis municipis s'obren als ciutadans durant aquest cap de setmana amb motiu del Festival d'Arquitectura de Barcelona

ealos38794508 barcelona 08 06 2017 ultimo dia de la carcel modelo los ul181025193052 / FERRAN SENDRA

Unes 64.000 persones van participar l’any passat a Open House: un cap de setmana de portes obertes a edificis amb interès que habitualment no poden visitar-se, o amb més restriccions que durant el festival. Aquest any, 20 itineraris i 180 visites, sis ciutats (Barcelona, l’Hospitalet, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Mar i Sant Joan Despí) és fàcil veure’s desbordat per l’oferta. Amb l’ajuda de la directora de l’Open House, Elisenda Bonet, aquí proposem deu dels principals atractius d’aquest cap de setmana. El lema d’aquesta novena edició, ‘Desvestim l’arquitectura’, reivindica l’arquitectura racionalista dels anys 30 a 50, funcional i desposseïda de decoració, com a tema central. Els horaris i punts de trobada de cada activitat (compte, algunes només estan disponibles dissabte o diumenge i d’altres només són accessibles prèvia inscripció en el web) es poden consultar a el programa detallat de l’Open House.  

La presó model / ARXIU / FERRAN SENDRA

Els imants (cura amb les cues)

Si vol visitar aquests ‘grans èxits’ d’anteriors edicions del festival, vagi amb temps: les cues estan assegurades. Aquest any, de nou, s’obre la Model (4.000 visitants l’any passat). “Impressiona el contrast entre els espais comuns gegantins i la petitesa de les cel·les”, diu Bonet. Altres imants de visitants: poder entrar a l’interior de l’Arc de Triomf, pujar a les Torres Venecianes, baixar a la maquinària de la Font Màgica o passejar per l’hospital de Sant Pau.

La nova Escola Massana, de l’estudi de Carme Pinós / RICARD FADRIQUE

Les últimes novetats

Open House serveix també per presentar en societat alguns dels edificis que s’han incorporat els últims dos anys al paisatge de la ciutat. Elisenda Bonet destaca la nova Escola Massana de Carme Pinós, “una de les arquitectes més interessants que tenim” i la lluminosa i sorprenent biblioteca Montserrat Abelló de Les Corts, de Mercadé i Fernández. Altres novetats a descobrir són l’Hotel Rec, l’experiència de covivenda de Princesa, 49, la cuina del restaurant Cocina Hermanos Torres, “un concepte de cuina oberta als comensals” de l’estudi OAB, la Lleialtat Santsenca, premi Ciutat de Barcelona, les fàbriques rehabilitades de Ca N’Alier i Can Picó a Poblenou, les vivendes adaptades del carrer Bolívia, el nou Institut Guttmann al carrer Garcilaso...

La biblioteca del CAP Raval Nord / ALBERT BERTRAN

Un edifici en plena polèmica

Una de les obres del grup avantguardista Gatpac que es podran visitar serà l’antic sanitari antituberculós, avui seu del CAP Raval Nord. Bonet destaca l’interès dels espais museïtzats, com la biblioteca. El visitant també podrà comprovar per què veïns i personal sanitari insisteixen a aconseguir un nou edifici. Una altra oportunitat única és la visita a la Casa Vaixell (Can Vilaró, a Gràcia).

Molt a veure a l’Hospitalet

Un dels itineraris a la segona ciutat de Catalunya proposa descobrir l’obra d’Antoni i Ramon Puig i Gairalt, autor aquest últim del gratacel de Collblanc (1931) el primer de la ciutat i de Catalunya. També una rehabilitació destacable, l’antiga masia de Ca N’Arús o la de la Remunta convertida en escola. O si anem als últims gratacels, l’hotel de Toyo Ito a la plaça Europa. O el de Richard Rogers, del qual Bonet tant la cúpula com la capella subterrània.

Descobrir l’evolució de la vivenda social

També a l’Hospitalet, un itinerari per Bellvitge proposa descobrir, diu Bonet, els aspectes positius dels polígons de vivenda quan “gràcies a la lluita veïnal” es converteixen en espais habitables. Bonet destaca com un “itinerari de luxe” el que explicarà l’evolució del barri de Sant Roc. Un altre itinerari repassarà l’evolució de la vivenda social a Zona Franca.

Per a les famílies

Entre la selecció de visites altament recomanables per a famílies amb nens destaquem el parc de bombers de Montjuïc, el nou espai dels orangutans al Zoo, just al costat les cavallerisses de la Guàrdia Urbana, el Parc del Laberint d’Horta o la Ciutat Esportiva Joan Gamper del FCBarcelona a Sant Joan Despí.  Cinc escoles s’obriran als seus respectius barris amb els alumnes com guies. La Joan XXIII de l’Hospitalet, Rosselló Porcel de Santa Coloma, Artur Martorell i Jungfrau de Badalona i La Salle Comtal a Ciutat Vella. Aquesta última, obra de Bassegoda, ocupa la vorera oposada i gairebé sempre ignorada del Palau de la Música.  També és interessant la innovadora, tant en l’arquitectònic com en el pedagògic, escola Els Encants.

L’any de l’aigua

Amb el record dels xàfecs encara fresc, el festival creia que podia ser un bon moment per visitar alguna de les grans instal·lacions que haurien d’evitar les inundacions de la ciutat, com els dipòsits de la plaça Joan Miró o de les rieres d’Horta o les clavegueres... però les visites s’han suspès per la previsió de pluges. Sí es podran recórrer instal·lacions que garanteixen el proveïment de la ciutat, com el túnel que uneix les cases de l’aigua de la Trinitat Nova i Vella, l’itinerari del Rec Comtal, el Museu Agbar, la depuradora del Baix Llobregat, la Ciutat de l’Aigua de Zona Franca, d’Isozaki, la Torre de les Aigües del Tibidabo. Altres infraestructures que obren aquest any (“és complicadíssim aconseguir-ho): les cotxeres del Tram i les del Metro a Can Zam.

Sant Jeroni de la Murtra

Monestirs apartats

Aquest any s’incorpora el monestir del gòtic tardà de Sant Jeroni de la Murtra, entre Badalona i Santa Coloma: la localització més probable de la rendició de comptes de Colom als Reis Catòlics després de tornar d’Amèrica. Destaca Bonet també l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia, amb un apartat claustre.

Una última oportunitat

Diumenge, a dues franges horàries de matí i tarda, es pot visitar la Confraria de Pescadors i la Torre del Rellotge del Port. “Tenint en compte que està prevista la reforma de la confraria, potser és l’última oportunitat de visitar-la”, recorda Bonet.

Llapis i càmera

Oportunitats per a la participació: els concursos Open Sketch, Open Photo i Open Gram, en els quals es pot participar enviant fotografies i dibuixos amb les etiquetes #opengram18,  #opensketch i #ohb18 o participant en un itinerari dominical de sketchers al parc del Tibidabo.  L’Open House en bici, ai, també ha caigut pel risc de pluja. 

Temes:

Arquitectura