ACORD

Colau obligarà els constructors a dedicar el 30% a vivenda protegida a partir de la tardor

L'alcaldessa accepta no exigir el percentatge fins a l'aprovació definitiva de la mesura

El canvi porta ERC i el PSC a votar a favor i assegurar l'aprovació del requisit

zentauroepp43829128 vivienda180618165718 / FERRAN NADEU

Barcelona ha aprovat aquest dilluns que els promotors de noves construccions i responsables de rehabilitacions que donin peu a noves vivendes estiguin obligats a destinar un 30% dels pisos a vivenda protegida. Així ho ha decidit la comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, amb els vots a favor de Barcelona en Comú, d’ERC, del PSC i de la CUP, l’oposició del PP i l’abstenció del PDECat, de Ciutadans i del regidor no adscrit Gerard Ardanuy.

El que no passarà és que la norma sigui d’immediata aplicació, com volia el govern d’Ada Colau, que al final ha acceptat esperar a aplicar-la a la seva aprovació definitiva, prevista per a la pròxima tardor, perquè ERC i el PSC se sumessin al sí i asseguressin d’aquesta forma que la iniciativa, una mesura que suposa una modificació del Pla General Metropolità, prosperaria. Sense deixar de ser crític amb la gestió del govern, el republicà Jordi Coronas s’ha felicitat pel canvi de data d’aplicació. El socialista Daniel Mòdol, malgrat que ha votat també a favor, ha denunciat que no estava gaire clar que la nova mesura compti amb la cobertura jurídica necessària. Tots els grups, al marge del seu vot, han criticat les formes i les presses de Colau.

La previsió del govern fins aquest mateix matí era que a partir d’aquesta setmana només es concedissin llicències en els casos en què els promotors es comprometessin ja a aquest 30% de vivenda protegida. A la pràctica, suposava suspendre les llicències que no contemplessin el percentatge, una cosa que per a socialistes i republicans era un error, al marge d’una mina potencial de reclamacions judicials.  Consideraven que amenaçava de frenar la construcció i elevar encara més el preu de la vivenda, al marge de destruir ocupació. La CUP ha defensat sense èxit que el 30% fos d’aplicació de forma immediata.

El calendari previst passa ara per un mes d’exposició pública de la iniciativa, que, agost pel mig, portarà l’aprovació definitiva municipal al plenari de setembre o octubre. Posteriorment, la subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat li ha de donar el plàcet. I llavors ja no hi haurà qui esquivi l’obligació de cedir part de la vivenda al parc protegit.

Qui afecta

La cessió d’un 30% per a vivenda protegida serà obligatòria en els casos d’edificis plurifamiliars, en noves promocions i reformes que incloguin noves vivendes que en total superin els 600 metres quadrats. Queden exempts els edificis protegits i en àmbits en els quals ja hi hagi una reserva de vivenda protegida. El consistori calcula que la xifra total de pisos anuals que es construeixen cada any en noves promocions i reformes és 1.114, per la qual cosa considera que la norma del 30% donarà cada any a Barcelona 334 noves vivendes protegides.

Per al consistori, que dona per fet que s’aconseguirà més vivenda via la reforma que les noves promocions, el sistema garanteix l’obtenció de vivenda protegida en zones cèntriques en les quals no es troba, perquè és en aquestes zones en què es concentra la major activitat dels grans operadors. El que no és possible és imposar al promotor que dediqui un pis a lloguer o venda. La decisió serà seva, si bé el consistori pot fer ús del dret de tempteig i retracte i comprar vivendes per destinar-les a lloguer.

Qui se’n lliura

Els qui van comprar un solar entre l’1 de juny del 2016 i la data de la futura aprovació definitiva de la mesura no hauran de destinar el 30% a vivenda protegida: es considera que això seria perjudicar-los pel preu de compra que van pagar. Si l’adquisició es va produir abans de l’1 de gener del 2016 sí que s’ha d’aportar el percentatge, perquè els estudis indiquen que els preus de llavors eren més baixos i no existeix perjudici a la propietat. Si el solar va ser comprat entre l’1 de gener i l’1 de juny del 2016, la cessió haurà de ser del 20% i no del 30%.

La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha exposat l’objectiu central de la mesura. Consisteix a ampliar el parc protegit i fer-ho en zones cèntriques per combatre la gentrificació: el fenomen pel qual els veïns d’un barri han d’abandonar-lo perquè no poden assumir els preus i són reemplaçats per nous veïns més adinerats.

L’origen: la moció

El debat té l’origen en una moció relacionada amb la vivenda que tots els grups menys el PP van votar favorablement en el ple de febrer després que la presentessin la PAH, la FAVB, el Sindicat de Llogaters, l’Observatori DESC i Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible. 

BCN demana que la vivenda amb protecció pública no la perdi mai

Poc abans que la comissió d’Urbanisme s’iniciés, a les quatre de la tarda, representants de les entitats que van impulsar la modificació de la norma,<strong> la PAH, la FAVB, el Sindicat de Llogaters, l’Observatori DESC i Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible</strong>, han comparegut juntament amb l’alcaldessa, <strong>Ada Colau</strong>,  la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, <strong>Janet Sanz</strong>, i els regidors d’ERC <strong>Jordi Coronas</strong> i <strong>Montse Benedí</strong>. Tots s’han felicitat per la imminent aprovació del requisit d’un 30% de vivenda protegida per a noves promocions i reformes que donin peu a pisos nous. De fet,<strong> les entitats han tingut un paper clau, al participar en la negociació</strong> i contribuir que el govern es decidís a postergar l’aplicació de la norma a la seva aprovació definitiva i desistís d’aplicar-la a partir de l’aprovació inicial, aquesta setmana.