SONDEIG EN UNA SETMANA CLAU

La meitat dels barcelonins es mostren a favor del tramvia per la Diagonal

Una enquesta de l'empresa Tram revela que el 52,4% dels veïns de l'àrea metropolitana i el 48,7% dels de la capital catalana recolzen la proposta de Colau

Un 56,3% dels votants d'ERC, partit que ha anunciat el seu vot contrari a la mesura, es mostra d'acord amb la controvertida unió del tramvia

zentauroepp31974936 ada colau tranvia170702183507

Un 52,4% dels potencials usuaris del tramvia -els veïns de Barcelona i de la resta de ciutats de l'àrea metropolitana cosides per aquest- es mostren "totalment d'acord" o "més aviat d'acord" -les dues respostes comparteixen casella- que aquest recorri tota la Diagonal.Diagonal Així ho revela, almenys, una enquesta encarregada per l'empresa Tram a l'octubre per conèixer el grau d'acceptació d'una de les seves propostes estrella, que pretén aprovar -a pesar que encara no sap com- en el ple municipal del pròxim divendres. El percentatge d'incondicionals al projecte no arriba al 50% si es miren les respostes estrictament barcelonines, encara que no queda lluny: el 48,7%. En ciutats com l'Hospitalet la xifra d'afins puja fins al 67%, a Sant Feliu, el 71%, a Sant Adrià, el 75% o a Sant Just, el 78% (l'enclavament on el tramvia suma més adeptes). 

Malgrat que un 52,4% global pot sonar a empat tècnic, a les entranyes del govern municipal llegeixen victoriosos aquests resultats posant el focus en la idea que són més del doble dels que estan a favor que els contraris (un 24,2%).

Centrant-se en Barcelona i baixant als districtes, el territori de la capital que es mostra més entusiasta amb el projecte és, amb molta diferència, Sant Martí -on els barris ja disposen de tramvia-, amb un 76,7% de veïns a favor. El segueix a bastanta distància Ciutat Vella, amb un 63,1% a favor. A la resta de districtes el suport no arriba al 50%, encara que s'hi acosten Nou Barris (49,9%) i Sants-Montjuïc (48,7%). L'únic en què els contraris superen els favorables és les Corts. Un 51,4% dels residents en aquest districte es mostra "més aviat en desacord" o "totalment en desacord" amb el discutit projecte.

Segons el record de vot de les municipals del 2015, el col·lectiu més favorable al tramvia, amb un 77,2%, assegura haver votat en blanc. El segueixen molt de prop els votants de la CUP (70% a favor). Entre els votants d'ERC, partit que té la clau de l'aprovació del projecte i que ha anunciat per a sorpresa de propis i estranys que votarà en contra, un 56,3% està a favor. A l'altre extrem, els més contraris al tramvia són, amb diferència, els votants de CiU (un 50% es mostra en contra, enfront d'un 30% a favor). Crida també l'atenció que entre els votants del Partit Popular i de Ciutadans són més els favorables al tramvia que els contraris. 44,5% a favor versus 33,1% en contra entre els seguidors de la formació blava i 54,1% versus 28,4% entre els de la taronja.   

Motius a favor i en contra

Entre els que asseguren ser usuaris del tramvia el nivell de suport a la nova infraestructura puja fins al 78% i tan sols un 12,1% es mostra en contra. També entre els actuals usuaris del Bicing el nivell de suport a un tramvia al llarg de tota la Diagonal puja al 89,7% (i només 10,3% que el rebutja).

Els principals aspectes destacats entre el 52,4% que es mostra favorable a la connexió del tramvia per la Diagonal són que millora la connectivitat amb la resta de la xarxa pública de transport i que és "útil per millorar també la mobilitat a tot Barcelona". El 24,1% obertament contrari destaca "el caos circulatori que provocaria a la Diagonal" i "el cost econòmic que suposaria ara, que fa poc s'ha han fet obres a l'avinguda". "Una obra innecessària, i més quan els autobusos ja ofereixen aquest mateix servei", assenyalen.  

S'ha de destacar que les dades són del mes d'octubre, moment en què el focus mediàtic no estava precisament en el tramvia i quan encara no es plantejava actuar només en un nou tram.