VIVENDA

Un model antiespeculació a Princesa, 49

El primer edifici de 'covivenda' de Barcelona estarà enllestit a l'abril

L'ajuntament ha cedit a una cooperativa aquest immoble de cinc apartaments i tres espais comunitaris

zentauroepp42241743 princesa180221165622 / ALBERT BERTRAN

Una petita llum enmig del fosc escenari de la vivenda de Barcelona: el primer edifici de vivenda cooperativa o covivendacedit per l’ajuntament a la cooperativa Sostre Cívic en règim de cessió d’ús per 75 anys, serà una realitat a partir de l’abril. La propietat de l’immoble, ubicat al 49 del carrer de la Princesa (Ciutat Vella), no deixarà mai de ser pública i la cooperativa només el tindrà en dret de superfície. D’aquesta manera, mai s’hi podrà especular.

Sostre Cívic ha impulsat la rehabilitació de l’edifici (amb obres que estan a punt d’acabar), que consta de cinc vivendes privades d’entre 45 i 65 metres quadrats i tres espais comunitaris. Aquests últims estan destinats a promoure la vida en comunitat, l’ús compartit d’infraestructures bàsiques i la corresponsabilitat dels habitants en la gestió de l’immoble. Aquesta és una fórmula de vivenda estesa al centre i el nord d’Europa, com ara Viena, Copenhaguen o Berlín. Ara arriba a Catalunya.

Els socis de Sostre Cívic i futurs inquilins de Princesa, 49 (uns vuit en total) han fet una aportació inicial i abonaran una quota assequible: entre 450 i 500 euros mensuals. Tots aquests socis usuaris compleixen els requisits marcats per l’ajuntament per optar a un lloguer social i han realitzat tallers participatius per definir els aspectes del projecte.

Eira Melé entrarà a viure al primer edifici de 'covivenda' de Barcelona a l'abril. / ALBERT BERTRAN

Eira Melé, de 31 anys, és una de les pròximes inquilines de Princesa, 49. Viurà al cinquè pis amb la seva parella. «M’agradaria que hi hagués moltes iniciatives així. Per a l’ajuntament és una inversió baixa», opina la jove. Mentre que les obres de rehabilitació les realitza Aprise Catalunya, una empresa d’inserció social, el finançament de les mateixes va a càrrec d’una altra cooperativa, Coop57. «És molt significatiu que el projecte es porti a terme en aquest barri [Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera], on hi ha tanta gentrificació», destaca Melé.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va qualificar aquest projecte d’«iniciativa d’avantguarda» tant a Barcelona com a tot Espanya. Ho va dir ahir en una visita a les obres. «És una manera diferent  –va afegir– d’accedir a la vivenda. Cedim un solar a la cooperativa, que gestiona unes vivendes sostenibles i no especulatives. Aquest model públic cooperatiu és més resistent a les polítiques neoliberals».

«Estem acostumats a un sistema molt  dual, o propietat o lloguer. Aquest és un model de tinença intermèdia», va dir el director de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt. Per al regidor de Vivenda, Josep Maria Montaner, la covivenda promou veïns «arrelats al barri», ja que fomenta la vida cooperativa i comunitària. A Can Batlló (Sants), la cooperativa La Borda està també construint, en sòl municipal, un edifici de vivendes que tindrà el mateix règim.