LA MUNICIPALITZACIÓ DELS SERVEIS

BCN i sis municipis més creen una associació per la gestió pública de l'aigua

El nou organisme agrupa localitats en què viuen 2,5 milions de persones

zentauroepp41862875 aigua agua180131174041

Set municipis que agrupen 2,5 milions de catalans, dues empreses públiques -Barcelona Cicle de l’Aigua i Aigües del Prat- i una entitat -l'Associació Catalana d’Enginyeria sense Fronteres- han constituït aquest dimecres l'Associació Catalana de Municipis i Entitats per a la Gestió Pública de l’Aigua (AMAP).

L'organisme, en què participen Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa, va ser anunciat per Ada Colau i altres alcaldes el març de l'any passat, quan es va firmar un protocol d'intencions que ara s'ha concretat. L'associació vol difondre i impulsar la gestió pública de l'aigua i donar el seu suport als ajuntaments que vulguin apostar per aquest model.

Aquest dimecres, regidors dels ajuntaments i representants de les empreses públiques i d'Enginyeria sense Fronteres s'han reunit per celebrar l'assemblea constituent del col·lectiu. El regidor de Presidència i Energia de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha dit que Catalunya "és una anomalia" perquè al món "en un 90% dels casos" la gestió de l'aigua és pública, i això es tradueix, ha assegurat, en factures més reduïdes per als usuaris. Barcelona presidirà l'entitat; el Prat, n'ocuparà la vicepresidència; Badalona, la secretaria, i Terrassa, la tresoreria.

Esperant la sentència del Suprem

El govern de Colau va anunciar el novembre del 2016 que volia apostar per la municipalització de la gestió de l'aigua, i està pendent d'una sentència que ha d'anul·lar o mantenir l'empresa de gestió de l'aigua a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, creada en l'anterior mandat, de la qual un 75% va correspondre a Agbar, un 10% a Criteria (La Caixa) i el 15% restant a la mateixa AMB. El TSJC va anul·lar la societat perquè es va crear sense concurs, però un recurs va deixar en mans del Suprem la decisió final, que s'espera per a aquest any. Si es confirma l'anul·lació de la societat, la remunicipalització seria més senzilla. Si no, implicaria una indemnització d'envergadura als concessionaris.