noves tarifes

El taxi s'encarirà el 2,6% des de divendres que ve

La baixada de bandera pujarà cinc cèntims i els suplements es mantindran igual després de dos anys de congelació de tarifes

El gremi seguirà amb la seva lluita contra les VTC amb mobilitzacions a l'aeroport, el port i estacions de tren

Marxa de taxistes a l’autovia de Castelldefels. / FIRMA DE FOTO

Després de la congelació de les tarifes pactada l’any passat, el taxi ha decidit apujar els preus de cara al 2018. L’increment global serà del 2,6%, amb augments en la baixada de bandera, el quilòmetre recorregut i el temps d’espera.

    

El gremi, d’acord amb l’Institut Metropolità del Taxi (IMT), va acceptar el novembre del 2016 no tocar les tarifes per al 2017. Després d’un any complicat i convuls, en què s’han succeït les protestes del sector contra les llicències de lloguer de vehicles amb conductor, conegudes com a VTC, han optat per aquest lleuger encariment del servei.

    

La baixada de bandera començarà amb 2,15 euros, cinc cèntims més que ara. També s’afegeixen tres cèntims a cada quilòmetre recorregut en la tarifa 1 (fins als 1,13 euros), i quatre cèntims en la tarifa 2 (1,34 euros). L’hora d’espera passa de 21,27 a 22,10 euros. Amb tot, la pujada global del servei arriba a aquest 2,6% previst. Els taxis començaran a aplicar els nous preus a partir de divendres, dia 15, a mitjanit. Per realitzar els corresponents canvis en el taxímetre, cada llicència (10.523 d’operatives a l’àrea metropolitana) haurà de pagar uns 35 euros.

    

Tots els suplements es mantenen tal com estaven. No s’encareix el plus del recinte de Fira de Barcelona, estació de Sants o moll Adossat. També els taxis de set places congelen el suplement de 3,10 euros. Tampoc es toca el de l’aeroport malgrat que les associacions fa anys que estan reclamant, com ja passa en altres ciutats, que se’ls permeti gaudir d’una tarifa única per evitar, entre altres coses, les estafes a turistes que tant perjudiquen la imatge de la ciutat i del taxi.

NOUS REPTES

Els taxistes van celebrar dilluns passat una consulta per decidir el seu full de ruta de cara al 2018 en la seva batalla contra les VTC. Com que el sentiment no era unànime, el gremi va decidir convocar aquest referèndum. Es van presentar quatre opcions, des de no fer res fins a la vaga indefinida. Va guanyar el terme mitjà. Van votar 1.905 conductors. Es va imposar l’opció número dos amb 1.000 vots (52,5% del total), cosa que significa que a partir del mes de gener s’organitzaran «mobilitzacions selectives en infraestructures del Ministeri de Foment», és a dir, el port (mercaderies i passatgers), l’aeroport i les estacions de tren.

    

La segona proposta més votada va ser la de mantenir manifestacions puntuals «consensuades amb el sector» (544 vots), cosa que hauria suposat mantenir la protesta tal com s’ha desenvolupat aquest 2017, amb aturades puntuals. En tercer lloc hi ha l’alternativa més radical de la vaga indefinida, possibilitat que va obtenir 111 vots. 

Temes:

Taxis