COMISSIÓ EXTRAORDINÀRIA DE PRESIDÈNCIA

L'oposició ataca el govern de Colau per la turismofòbia

El regidor Colom centralitza les crítiques pels atacs al Bus Turístic i a bicis

Tots els grups apunten a l'alcaldessa menys ERC, que ataca Rajoy pel Prat

zentauroepp39539981 barcelona 03 08 2017 barcelona para reportaje de 170807201854 / JORDI COTRINA

Els regidors de Barcelona, uns quants, han suspès aquest dilluns les vacances per anar a la comissió extraordinària de Presidència convocada pels atacs al sector del turisme a la ciutat. Potser alguns estaven aquests dies fent el turista, però ningú se sent com a tal: els turistes són els altres.

La comissió va ser convocada a instàncies del PP i del grup Demòcrata arran de l'atac d'Arran, col·lectiu juvenil afí a la CUP, al Bus Turístic: quatre encaputxats que pugen al vehicle, amb una navalla, fan pintades i miren de punxar una roda, sense èxit. També van punxar rodes de bicicletes de botigues de lloguer, igual que Endavant, sector de la CUP.

“Estem davant un atac inadmissible sense precedents que no es pot repetir. L'acció contra el bus no aporta res al debat sobre el turisme”

Agustí Colom

Regidro de Turisme

Por tot plegat es va convocar aquesta comissió extraordinària, que s'ha convertit en un debat d'absències. En total, una hora de picabaralla. És una novetat: no s'havia convocat mai una comissió en plenes vacances estiuenques, ha recordat la regidora de Ciutadans Carina Mejías. La sessió no ha aportat grans conclusions. Això no és cap novetat.

Les absències

Les absències del debat han sigut diverses. D'entrada, la de l'alcaldessa, Ada Colau. Diversos grups han lamentat que no hi fos. Colom semblava el destinatari no desitjat dels cops amb què l'oposició, no tota, ha atacat el govern de Colau. El responsable de Turisme no ha aportat cap novetat. Ha començat relatant com va anar l'atac al Bus Turístic el dijous 27 de juliol, a les 11.30 hores. Quatre encaputxats, una navalla, pintades als vidres: ‘El turisme mata els barris’. I un intent frustrat de punxar una roda del bus. També ha explicat que el conductor va presentar una denúncia l'endemà.

“Colau i el seu govern han fomentat el discurs de la turismofòbia quan han governat i en campanya electoral”

Raimon Blasi

Regidor del grup Demòcrata

Colom ha condemnat l'atac al Bus Turístic, ha negat que el govern municipal fomenti la turismofòbia i ha advertit a l'oposició que fent servir aquest terme "fa un trist favor a la ciutat". "Estem davant un atac inadmissible sense precedents que no es pot repetir. L'acció contra el bus no aporta res al debat sobre el turisme", ha afirmat el regidor, que ha despertat ires al qualificar d'"acció simbòlica" el que va fer Arran al bus, si bé després ha precisat que definia així el fet perquè Arran ho defineix així. Colom sí que ha fet autocrítica respecte a la gestió comunicativa que va fer el consistori de l'atac.

Campana en la comissió

Hi havia interès a veure què argumentaria la CUP: en el guió, eren els dolents d'aquesta pel·lícula. Per alguns, els nens gamberros que han trencat una finestra. Per altres, responsables de terroritzar turistes de forma violenta.

Els anticapitalistes han renunciat a rebre dels uns i dels altres. A les quatre de la tarda, una hora abans que comencés el debat, han anunciat que no pensaven assistir-hi i ho han explicat en un missatge a Twitter: "No participarem en el teatre oportunista per criminalitzar les accions d'Arran, no anem a la comissió".

“(Al govern municipal) Vostès seguiran encobrint la CUP perquè són els seus socis preferents”

Carina Mejías

Regidora de Ciutadans

Pel grup Demòcrata ha intervingut Raimon Blasi, que ha criticat el "silenci" de Colau i l'ha acusat de fomentar el discurs de la turismofòbia com a alcaldessa i abans en campanya electoral. Sobre aquest punt, s'ha de subratllar que un dels arguments utilitzats per Colom per defensar la gestió turística de Colau és que precisament va ser la promesa d'aquesta gestió la que va fer guanyar les eleccions a Barcelona en Comú.

"El govern està de vacances permanents", ha dit Blasi, que ha qualificat les de Colau de "vacances selectives". El regidor ha elogiat la feina del seu grup quan governava, en l'anterior mandat: "Nosaltres vam començar a regular el turisme". Però ha pronunciat una frase que rebaixava l'elogi de la feina feta: "Millor o pitjor, gestionàvem".

La soledat del conductor

"Seguiran encobrint la CUP perquè són els seus socis preferents", ha advertit la presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, a Colom: "L'han deixat sol. Colau hauria de ser aquí". Mejías ha acusat l'equip de govern d'alimentar la criminalització del turisme i ha insistit a denunciar absències: "Qui és alcalde ho és 365 dies, l'alcaldessa està absent i el comissionat de seguretat també". El comissionat, Amadeu Recasens, estava unes files darrere seu, que, al saber-ho, l'ha convidat a participar en la compareixença, es diria que per dissimular la relliscada.

“Senyor Rajoy, vostè és el primer que tracta a puntades els turistes a l'Aeroport de Barcelona. Dimiteixi”

Alfred Bosch

Regidor d'ERC

"No ens ha dit absolutament res", ha lamentat el president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, el primer a sol·licitar aquesta comissió extraordinària. "Ens preocupa la soledat del conductor", ha afirmat sobre el fet que presentés en solitari la denúncia. "Sense desmerèixer el senyor Colom", ha dit, li hauria agradat sentir Colau i el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Jaume Collboni. Al regidor li ha preguntat si s'han pres o es prendran accions legals contra Arran i Endavant, autors confessos dels atacs. No ha obtingut resposta.  

Colau i Cifuentes

En un moment de la comissió, Colom ha dit que l'alcaldessa no necessita ser-hi sempre "present físicament" i que les xarxes socials permeten resoldre-ho. I no deixa de ser cert: minuts abans que comencés la sessió, Colau carregava a Twitter contra la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, per "distorsionar la imatge de Barcelona" a l'acusar l'ajuntament de ser poc contundent contra els atacs al turisme.

Un altre absent al·ludit ha sigut Mariano Rajoy. El president del Govern i el seu partit, el PP, han centrat els atacs d'Alfred Bosch. El cap de files d'ERC no ha llançat cap dard al govern de Colau, cosa que contrasta amb el seu discurs habitual.

“¿L'Ajuntament de Barcelona emprendrà accions legals contra els cadells de la CUP, Arran i Endavant?”

Alberto Fernández Díaz

Regidor del PP

Bosch ha optat per parlar de les cues que es formen a l'aeroport del Prat pel conflicte laboral entre Eulen i la seva plantilla, del qual ha culpat l'Executiu central comparant-lo amb Arran: "Les seves rodes punxades són els vols perduts de milers de ciutadans que no han pogut arribar a l'avió". Bosch ha acusat els populars de practicar la "'kale borroka' amb corbata", ha titllat Rajoy d'"extremista notori" i li ha demanat que dimiteixi.

Rajoy, probablement al marge dels atacs de Bosch, ha parlat aquest dilluns dels atacs d'Arran al turisme: "Al turisme, se l'ha de cuidar, mimar i tractar bé". I ha afegit: "No sé si s'ha de rebre el turisme amb un cartell de 'benvingut, senyor turista', però el que no es pot fer és tractar-lo a puntades; em sembla un disbarat".