Ada Colau sap prou bé que molestes que poden ser les brases del debat sobre el tramvia. Per això, quan parla de la connexió de les dues línies 'interruptus' de ferrocarril a Barcelona, el Trambaix i el Trambesòs, ho fa amb delicada contundència. Durant les jornades que se celebren a la UPC aquests dies sobre aquest mitjà de transport, l'alcaldessa ha instat a corregir "una anomalia que s'arrossega des de fa 12 anys". Es refereix a la unió dels traçats. ¿Però per on? Se suposa que per la Diagonal, el projecte elegit per Barcelona en Comú. Però Colau només ha citat l'avinguda en una ocasió, i no per donar per inqüestionable que les vies s'hagin d'instal·lar a l'avinguda.
Conscient que el debat polític és tan important com el tècnic, l'alcaldessa ha convidat a reflexionar sobre la conveniència del projecte "sense apriorismes ideològics". "Aquesta és una decisió urgent que no es pot posposar". Però no es farà per imposició, sinó que es buscarà el "màxim consens possible". Es farà així, entre altres coses, perquè no hi ha més remei, ja que el govern de Barcelona en Comú necessita majoria al ple per aprovar un pressupost anual que inclogui la partida destinada a aquesta obra, que en el seu inici requereix uns 50 milions d'euros. "No es pot analitzar des de la mirada curta ni es pot fer des d'una visió de paràmetres de mobilitat del segle XX. Estem al segle XXI", ha insistit Colau.
MODEL DE CIUTAT
Sobre si aquest és un debat tècnic o polític, el director general de Barcelona Regional, Josep Bohigas, en la seva ponència al congrés, aquest dimecres, ha assegurat que són conceptes que treballen en paral·lel. "És sens dubte un treball de fons tècnic, però també hi ha discurs ideològic, perquè es tracta d'una decisió sobre el model de ciutat. Totes les ciutats que han implantat el tramvia han passat per això".