RESOLUCIÓ JUDICIAL

Els excrements de colom de la plaça de Catalunya causen la invalidesa d'una guia turística

El Tribunal Superior de Justícia sentencia que l'exposició prolongada a les deposicions d'aquestes aus va causar una fibrosi pulmonar a la treballadora

zentauroepp17135034 29 09 2011 barcelona turismo turistas en barcelona foto170111102320 / JONATHAN GREVSEN

Els excrements de colom de la plaça de Catalunya van ser els culpables. L'exposició constant a aquests va ser la causant de la malaltia respiratòria d'una guia turística que treballava al cèntric enclavament, que ha derivat en la seva incapacitat absoluta. Així ho acaba de confirmar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha desestimat el recurs interposat per la mútua després que un jutjat social donés la raó a la treballadora l'any 2012, segons ha avançat 'El diari del treball' i ha confirmat a aquest diari el Col·lectiu Ronda, que ha portat el cas. 

G. T., guia turística, va treballar entre el març del 2008 i el juliol del 2010 a les oficines de Turisme de Barcelona de la plaça de Catalunya, tant a les instal·lacions subterrànies com a les cabines de l'exterior i a la Rambla. La sentència recull que la fibrosi pulmonar que va patir aquesta empleada es va produir "exclusivament" per l'exposició i l'alta concentració d'excrements de colom al lloc de treball de la guia: la plaça de Catalunya, popular espai on la presència de coloms no és només constant, sinó considerada una tradició. Aquest és un dels motius que argumenta la sentència per considerar que la malaltia de la dona és fruit d'un accident laboral. 

DE COLOM I DE PERIQUITO

Els informes mèdics de la pacient del desembre del 2008 i l'abril del 2010 van considerar molt necessari un canvi de lloc de treball donat el quadro clínic que provocava en la treballadora la inhalació de partícules d'excrements tant de colom com de periquito, una constant al lloc, cosa que Turisme de Barcelona no va facilitar.