BARCELONEJANT

Un suec plomat al Raval

Mans Zelmerlöw, guanyador d’Eurovisió, rebut per una multitud en Lund, la ciutat sueca on va néixer. / AFP / STIG-AKE JONSSON

Va entrar al seu apartament del Raval i no hi havia res. Uns lladres li havien canviat de lloc els instruments, els amplificadors, l'equip de música, tot. L'única cosa que va trobar quan va arribar a la seva plomada casa amb altres músics suecs, amb qui venia disposat a gravar el que seria l'àlbum Barcelona sessions, va ser les parets despullades.

Malgrat el disgust, Mans Zelmerlöw ha dit moltes vegades que va tenir un amor a primera vista amb Barcelona. És el cantant i compositor que dissabte passat va guanyar el Festival d'Eurovisió a Viena amb la cançó Heroes. L'uneixen forts vincles amb aquesta ciutat, i tot per atzar.

A finals d'agost del 2011, es disposava a agafar un avió amb un amic rumb a Nova York. Anaven a veure el torneig de Flushing Meadows. Zelmerlöw és un consumat esportista. De fet, va jugar molts anys a tennis, fins que va decidir que no era prou bo i va canviar les cordes de la raqueta per les de la guitarra. Però aquell vol va ser cancel·lat perquè l'huracà Irene no permetia els aterratges a la costa est dels EUA. Com que també és molt futboler i home de possibles, al mateix aeroport va improvisar un pla B amb l'amic. «Escolta, que demà juga el Barça al Camp Nou. ¿Hi anem?». I amb els conquistadors gens víkings per davant, dit i fet. El càlid mediterrani, «la gent, elmenjar i la vida nocturna» que va descobrir, el fullet al complet, el van atrapar el primer dia. «Estic enamorat de la ciutat, és fantàstica», declara a la premsa sueca sempre que l'hi pregunten.

Des d'aleshores anava i venia, passava unes temporades a Barcelona i d'altres a Estocolm, fins que un desamor el va aparcar aquí durant uns mesos, l'estiu del 2012. Zelmerlöw és molt famós a Suècia des que va guanyar el talent show Idol. Afegeixin a això la seva inqüestionable bona planta i ja tenen un galant que mai necessitarà recórrer al Tinder. La seva nòvia llavors era Marie Serneholt, una sueca imponent, digna filla de les del landisme. Van trencar, i ell, com un Bon Iver mainstream i ric, va agafar les maletes, va comprar un pis al Raval -Iver va pagar les seves penes del cor en una cabanya en un bosc perdut- i a la terrassa hi va escriure les lletres i les músiques de Barcelona sessions. La ciutat es va convertir, en paraules seves, en «un santuari».

Nòvies, infidelitats

Un dels seus primers amfitrions va ser Calle Norlén, guionista i lletrista amb un peu aquí i un altre a Estocolm des del 1999, i, des de fa dos anys, veí de Sitges. «Jo l'havia conegut a Suècia, havíem treballat junts, i quan va arribar el vaig portar a casa meva. Es va quedar captivat per Barcelona i va tornar un parell de vegades, fins que un dia em va trucar i em va dir que tenia un apartament». Abans de guanyar Eurovisió, Mans Zermerlöw ja tenia una vida molt atrafegada al seu país, amb els focus a sobre diàriament. Nòvies, infidelitats, consultes a terapeutes de parella... Moltes pàgines als diaris, així que Barcelona va aparèixer com a refugi per als períodes sense gires, programes de televisió o musicals. «Tothom el coneix a Suècia, i a ell li agradava estar sol i compondre cançons. Recordo que -prossegueix Norlén-,

després d'un dinar al Bar Lobo [al carrer de Pintor Fortuny], em va invitar a casa seva, a escoltar al terrat les demos de les cançons que havia escrit. Van resultar ser les de l'àlbum Barcelona sessions».

Guiri de soca-rel encara que va aprendre a parlar espanyol, un dels seus llocs fetitxe és la Barceloneta. Com diu Norlén, no oblidem que Mans és «un suec congelat». A vegades jugava partits de vòlei platja amb uns quants amics de Lund, la petita ciutat on va néixer fa 29 anys i que dilluns el va rebre com a un heroi. I el Camp Nou, un altre santuari. Se'l pot veure, en els seus comptes de Twitter i Instagram, en diversos partits del

Barça. De petit també volia ser futbolista i el seu gos, un Labrador negre, es diu Messi.