LITIGI PER UN TERRENY SEMBRAT A NOU BARRIS

Núñez no cedeix i duu els horts de Porta a judici

Els veïns opinen que la constructora els usa per pressionar l'ajuntament

BCN media amb l'empresa una sortida per evitar desallotjar el solar fins que s'edifiqui

Els horts de Porta sembrats en un terreny propietat de Núnez i Navarro que aniran a judici aquest matí. / DANNY CAMINAL

Finalment no hi ha hagut acord per evitar la vista oral. Els jubilats de Porta seran cridats avui a declarar a la Ciutat de la Justícia per convertir en horts un solar abandonat propietat de Núnez i Navarro. La mediació de l'Ajuntament de Barcelona no ha  aconseguit que la constructora retiri la demanda i eviti el mal trago als veïns, que sempre han assegurat que no mostraran cap mena de resistència i marxaran quan el propietari necessiti el solar (actualment ni tan sols hi ha tramitada cap llicència d'obra per a aquest terreny al sud de Nou Barris).

Malgrat seguir endavant amb la via judicial, fonts de la constructora asseguren buscar una solució «satisfactòria per a tothom» i voler que l'ajuntament «arribi a un acord amb aquests senyors» perquè quan la constructora tramiti una llicència d'obra per al solar en disputa ells es comprometin a abandonar-lo i a deixar-lo net.

Els veïns no entenen la posició de la constructora. «No entenem per què no parlen directament amb nos­altres. Les condicions del pacte ja es donen, el problema és que no volen firmar un acord sense tenir abans una sentència judicial», assegura Salva Torres, membre de l'associació de veïns del barri, que assegura que se senten una peça de canvi en altres negociacions obertes entre el municipi amb la constructora.

El president de la FAVB, Lluís Rabell, coincideix amb les tesis del líder veïnal de Nou Barris. «L'ofensiva contra els horts de Porta forma part dels xantatges múltiples de l'empresa a la ciutat. Tenen per resoldre el cas de Torre Garcini i el parc de l'Oreneta, i saben que els veïns estan pressionant per aturar l'hotel que la constructora pretén aixecar a Ciutat Vella, sobre el Rec Comptal», assegura Rabell, que destaca que la immobiliària sap prou bé que davant qui protesten els veïns és davant l'ajuntament (a quatre mesos de les eleccions), malgrat tractar-se, en el cas dels horts, d'«un assumpte entre privats», com destaquen fonts municipals.

HISTORIAL DEL CAS / La història va començar l'any 2007, quan Núñez i Navarro va comprar en subhasta els terrenys, envoltats de blocs de pisos, propietat municipal. La bombolla immobiliària va rebentar i finalment la constructora no va aixecar ni un sol edifici a la parcel·la, que va quedar abandonada i convertida en una mena de pipicà. Va ser llavors quan un veí de forma espontània va netejar un tros de solar i va muntar un petit hort, que va anar creixent. «A les persones que venim del camp aquest trosset de terra ens dóna la vida», apunta un dels usuaris, ahir amb l'ai al cor.