DIA INTERNACIONAL. NO A LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Contra la indiferència

Una campanya institucional i nombroses activitats recorden que avui es commemora el Dia internacional per l'eliminació de la violència contra les dones.

Una de les fotografies de l’exposició ’Muñecas’, de Sergio Sabini. / sergio sabini

Les xifres són alarmants. Des de començament d'any, 52 dones han estat assassinades a Espanya per violència masclista. Moltes altres han patit maltractaments i vexacions. No hi ha motius per a l'alegria, però no es pot tirar la tovallola. Ho recorda cada 25 de novembre, des del 1981, el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. La jornada es commemora amb una campanya institucional i activitats que conviden a reflexionar.

Organitzada per l'Institut Català de les Dones, la campanya promou el rebuig social amb un missatge -«Qui exerceix la violència masclista necessita còmplices. Gira-li l'esquena»- i les imatges de diverses persones que mostren la seva esquena despullada i amb paraules de rebuig a aquesta plaga. Set poblacions catalanes acolliran actes d'aquesta iniciativa. Són Lleida i Tarragona (11.00 h), Manresa, Girona i Sort (12.00 h), Barcelona (plaça de Sant Jaume. 13.00 h) i Tortosa (19.00 h).

Hi haurà altres activitats. Algunes, reivindicatives, com la manifestació que convoca l'associació Ca la Dona a la Rambla (a l'altura de Canaletes. 19.00 h) per exigir el final de la indiferència i mesures efectives de protecció a les dones.

Altres iniciatives busquen despertar consciències. La Casa Elizalde acull un col·loqui amb la magistrada Mercè Caso i l'escriptor Manel Forcano, entre altres, i la inauguració de Muñecas, una eloqüent exposició de Sergio Sabini que denuncia aquesta violència a través de fotos de nines trencades i abandonades (València, 302. 19.30 h). La Filmoteca projecta La maleta de Marta, un documental de Günter Schwaiger que retrata la lluita d'una dona que va sobreviure a les agressions del marit (pl. de Salvador Seguí, 1. 18.30 h. Gratuït). La Fundació Setba se suma a la lluita contra els crims masclistes amb una performance -Descobrint el monstre- i un concert de Violetta Curry (plaça Reial. 18.00 h).

Informació a: dones.gencat.cat/ca/ i www.caladona.org/.