Acord Al districte de Sants-Montjuïc

Un museu al parc de bombers més antic

El col·legi que havia d'ocupar-lo s'amplia en un terreny municipal que utilitzava la Fira

La caserna del carrer de Lleida serà un centre divulgatiu de la prevenció

Imatge virtual del parc de la prevenció, que hauria d’estar acabat a finals del 2015. / EL PERIÓDICO

Ha estat un combo perfecte. Fira de Barcelona perd força a la plaça d'Espanya. Això permet que un terreny municipal que estava cedit al consorci s'hagi pogut recuperar per ampliar un col·legi amb serioses carències d'espai exterior. Que l'escola s'expandeixi cap al darrere facilita que no hagi de fer-ho cap als costats. I aquí entra, o més aviat surt dels plans educatius, el parc de bombers del carrer de Lleida, el més antic de la ciutat. Ahir es va donar a conèixer el projecte que convertirà aquesta vella caserna en un parc de la prevenció, un homenatge didàctic, històric i museístic a aquesta «professió d'herois», en paraules de l'alcalde. Es mantenen el totxo i l'estructura metàl·lica, però amb un aire, no cal dir-ho, smart city.

L'ajuntament estava entre l'espasa i la paret, entre la urgència del CEIP Jacint Verdaguer i el desig i la força de la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Històric dels Bombers de Barcelona, on estan associats tots els apagafocs jubilats i molts dels que segueixen en actiu. Ja no farà falta escollir entre la mare i el pare gràcies al fet que l'escola ha pogut guanyar metres retirant el mur que separava el pati dels dominis de la Fira.

Núria Lacasa, directora del centre, tenia l'amabilitat de mostrar ahir a aquest diari com ha quedat la zona d'esbarjo dels seus 450 alumnes. El pati ha crescut, a ull, un 30%, però es perdrà aquest espai quan es construeixi un petit edifici en una de les cantonades del rectangle en que s'instal·larà l'educació infantil i un gimnàs. Els nens s'exerciten ara en una classe on s'han canviat els pupitres per espatlleres. «Estem satisfets amb l'acord perquè crec que d'aquesta manera tots hi sortim guanyant», compartia la docent, mentre saludava estudiants i professors pels passadissos.

FINALS DEL 2015 / Està previst que el parc de prevenció obri les portes a finals del 2015. Les obres començaran al novembre i costaran 2,1 milions d'euros, una xifra que contrasta amb les 404.097 pessetes que va costar la construcció de l'edifici, que va coincidir amb l'Exposició Universal del 1929. El projecte preveu la rehabilitació integral de la finca, que passarà a tenir quatre plantes que acolliran un centre formatiu i divulgatiu centrat en la prevenció i la seguretat, un museu sobre el cos, un equipament cultural obert al barri i espai que reconegui la tasca dels bombers.