FESTIVAL / UNA SETMANA DE CINE INDEPENDENT

20 anys de L'Alternativa

Barcelona es converteix durant una setmana en la capital europea del cine independent gràcies a aquest festival, que fa 20 anys al límit de la seva resistència.

FOTOGRAMES3 A dalt, ’Bellas mariposas’,de Salvatore Mereu(divendres, 22, i diumenge, 24). A sota, ’La casa Emak Bakia’, d’Oskar Alegria(demà, dimarts).Al costat, el cartell de la 20a edició del festival. / L¿ALTERNATIVA

«Resistim perquè creiem que L'Alternativa és necessària, però les retallades econòmiques ens han portat a una situació límit». Són paraules de Cristina Riera, codirectora d'aquest festival de cine independent que compleix 20 anys amb 156 films, directors convidats, col·loquis, tallers infantils, jornades professionals, un pressupost que fa riure i una aposta renovada per la innovació. La mostra comença avui, s'allargarà fins diumenge i compta amb una programació especial per celebrar les seves dues dècades.

La qualitat i l'amplitud del programa no deixa veure aquestes mancances pressupostàries. El motiu, segons Riera, és l'esforç de l'equip de professionals que fan possible L'Alternativa, adaptant el festival als nous temps de tecnologies digitals, tancaments de sales de projecció, crisi industrial i creativitat en auge.

La mostra s'inaugura avui al CCCB (Montalegre, 5) amb la projecció d'Alicia en las ciudades, de Wim Wenders (19.30 h), i una festa d'aniversari al hall (21.30 h. Gratuït) en la qual hi haurà projeccions, música i sorpreses.

EL PROGRAMA / L'Alternativa ha seleccionat aquest any 11 llargmetratges i 17 curts a competició en les seves seccions oficials, amb l'estrena de mitja dotzena de pel·lícules, com Bellas mariposas, de Salvatore Mereu, i la presència de directors com Diego Gutiérrez i Stefan Ivancic.

Les activitats paral·leles són moltíssimes i variades. Destaquen els 22 films que recordaran aquests 20 anys de festival i un col·loqui sobre l'evolució del cine independent en aquestes dues dècades (demà, dimarts). També les seccions Panorama, dedicada als creadors nacionals, Petits experiments, dirigida als nens, i Alternativa Hall, la cara més arriscada del festival, que té la seva seu central al CCCB (5,50 € / gratuït) i altres escenaris a la Filmoteca (plaça de Salvador Seguí, 1. 4 €) i l'Institut Francès (Moià, 8. 2 €).