Amb eltortell de Reises tanca el cicle gastronòmic nadalenc i s'obre l'ampli món de la desitjada cuina lleugera, que té les verdures d'hivern com a grans protagonistes. Fins fa pocs anys, les verdures tenien poca consideració culinària, lligades al concepte de guarnició, a la dietètica, sempre llunyanes dels primers llocs de la llista dels grans sabors. Gràcies a l'alta restauració, les verdures de proximitat, tractades amb coccions ajustades, estan definint una nova forma d'entendre la compra que té com a penúltima virtut l'economia.
A tots els mercats hi ha parades espectaculars de verdures on podem comprar cols, bròquils i coliflors de quilòmetre 0. A l'Agrotienda de Guillermo Bravo, del mercat de Santa Eulàlia, moltes d'aquestes verdures d'hivern són de la seva horta del Prat de Llobregat. És un bon lloc per comprar-hi col de paperina, la fina col de l'escudella. Sorprenen les faves, a 1,98 euros, resultat dels dies calorosos d'aquest últim mes. Tenen poca venda, perquè encara associem faves i pèsols a les verdures de primavera, sense tenir en compte que el clima ha canviat. Una prova d'això és que ja hi ha maduixots de Huelva, d'hivernacle, a 4,98 euros.
ÈPOCA DE BONS CÍTRICS // Sobre les carxofes del Prat, el senyor Bravo assegura que en tindrem les millors, carnoses i ben tancades, d'aquí uns 10 dies. A la carxofa li va bé el fred sense gelades, com als bròquils i les coliflors, que es venen a 1,5 euros la peça. La coliflor planteja un riquíssim receptari que va des dels gratinats fins a la preparació com si fos un tàrtar. És un gran moment per comprar cítrics, mandarines i taronges. Les taronges Torres provinents d'Almenara cotitzen a 2,49 euros cada quilo.
El temps mana també a les parades del peix, que han perdut el repunt dels preus nadalencs. No col·laboren en la seva varietat els temporals del nord i el vent a la costa catalana, cosa que fa difícil la compra del peix del dialow cost, definit per les bròtoles, sempre econòmiques i gustoses. Una bròtala pot donar origen a unsuquetlleuger, delicat. Baixa de preu el rap, mentre que les gambes llagostineres congelades al pesquer, un bon criteri de qualitat, es valoren entre 8 i 9 euros quilo. Són ideals per preparar un aperitiu per tancar la temporada de festes. Paral·lelament, els preus de la carn es mantenen, tot i que varien com és norma segons el tall, la parada i el mercat.
Baixa el preu del cabrit almerienc. I el del pollastre, un dels ingredients bàsics del cistell de consum, guanya uns cèntims. Sempre val la pena comprar-lo sencer, tenint en compte que als mercats el tallen amb una precisió magistral, tan espectacular que difícilment ho veurem fora de les nostres fronteres.