Els mercats tornen a estar de moda. Aprofitant aquest fet, Materia Bcn, una empresa barcelonina acabada de néixer i dedicada als serveis culturals, convida el públic a descobrir, a través d'entretingudes rutes organitzades, el passat, el present i el futur dels mercats municipals de Barcelona, així com dels barris on aquests espais s'ubiquen.
Les passejades, amb una durada aproximada de dues hores i actualment disponibles per al públic adult als mercats de Santa Caterina, la Boqueria i la Barceloneta, i per al públic familiar, al del Ninot i al de Sant Antoni, es componen de dues parts diferenciades.
La primera consisteix en un itinerari exterior al voltant del mercat, perquè el naixement d'aquests respon a l'evolució de cada zona. Els vestigis de la indústria -que van implicar noves vivendes i nous serveis- i l'antiga Can Batlló van marcar, per exemple, el mercat del Ninot, ara en reformes.
Durant la segona part deltour, els assistents entraran al mercat en qüestió i podran disfrutar de la seva història i descobrir els seus usos anteriors i els seus secrets. En el cas de les rutes familiars, un dels objectius és que els nens aprenguin a moure's per aquests espais. Per a això, «els donem una llista de la compra i pregunten preus. És quan realment els petits s'adonen d'on es compren els productes i del seu cost», explica Maite García, una de les fundadores de l'empresa.
La gran aposta actual pels mercats tradicionals; l'estructura configurativa d'aquests, amb arquitectes com Pere Falqués i Antoni Rovira; i la sostenibilitat que s'hi aplica -com és el cas del de la Barceloneta, que compta amb plaques fotovoltaiques que li proporcionen el 40% de l'energia- són només alguns dels aspectes que es tracten en aquesta visita i que ajuden a veure la ciutat des d'un altre punt de vista. Una aposta pel turisme local que, en plena crisi, funciona.