reorganització en la guàrdia urbana de la tercera ciutat de catalunya

García Albiol, digui

L'equip de govern presenta els resultats de les seves actuacions amb un plus de gesticulació

L'alcalde de Badalona ofereix línia directa amb la policia de barri en la seva croada per la seguretat

García Albiol, ahir, durant la presentació de les noves patrulles de barri. A l’esquerra, la targeta que repartiran els agents. / ALBERT BERTRAN

Xavier García Albiol va fer ahir un pas més camí de transformar-se en l'adaptació catalana del novaiorquès Rudolph Giuliani que creu que Badalona necessita per convertir-se en la ciutat més segura de Catalunya. L'alcalde del PP va saludar amb un «sort i a treballar» la nova unitat de policia municipal de barri que ahir es va posar en marxa a Badalona per, com el mateix García Albiol va dir, «millorar la percepció» dels badalonins que les coses han canviat. No és el primer alcalde que explora la fórmula de la patrulla de barri com a resposta a les exigències veïnals, però sí, potser, com ell mateix va voler subratllar, el primer que promou que els agents reparteixin targetes de visita amb el seu telèfon mòbil de la feina. «Volem que telefonar al guàrdia urbà sigui com telefonar a la dona o al fill», va explicar. Fa 95 dies que ostenta el càrrec i no hi ha ocasió que García Albiol desaprofiti (ja sigui en unes declaracions a peu de carrer o en una nota oficial de l'ajuntament) per, en una cosa així com una singular fórmula de gesticulació verbal, recordar als malfactors que els està observant. La por és el missatge.

El botiguer, el director de l'escola, la víctima de maltractaments a mans de la seva parella, el dirigent veïnal... Són molts i variats els exemples de badalonins que, ja des d'ahir, començaran a rebre de mans d'un agent una targeta amb un número de telèfon alternatiu a la centraleta de la Guàrdia Urbana. Sabran qui contesta a l'altre costat de la línia perquè -se suposa- el veuran gairebé diàriament patrullar pel barri. En total els agents destinats a aquesta nova unitat són 24, un nombre escàs per cobrir totes les franges horàries els 365 dies l'any. Per aquest

motiu, si es pot dir així, l'horari d'atenció al públic serà només de dilluns a divendres i d'un quart de nou del matí a dos quarts de set del vespre.

AVISOS A NAVEGANTS / El missatge, en qualsevol cas, va ser hàbilment llançat ahir, com en ocasions anteriors al llarg de l'estiu. ¿Quines? Mereixen un repàs.

El 22 d'agost va ser detingut un jove acusat de causar destrosses en 33 vehicles aparcats al carrer. L'Ajuntament de Badalona, més que la detenció, va voler subratllar llavors que el jove perdria totes les ajudes socials de què disposés, si és que en tenia. No en tenia. En compensació, l'ajuntament ofereix ara als afectats coordinar una denúncia conjunta.

El 2 de setembre, la policia municipal va precintar una carnisseriahalaldel barri de la Salut. La presència d'insectes i rosegadors i la falta de carnet de manipulador d'aliments va passar a un segon pla en el títol de la nota oficial que va redactar aquell dia l'equip de García Albiol, que va considerar més rellevant subratllar que sobre l'encarregat de l'establiment pesava una ordre d'expulsió. No consta que el carnisser ja estigui fora d'Espanya.

Un tercer exemple d'aquestaalbioliana estratègia de comunicació va tenir lloc el 31 d'agost passat. Aquell dia, l'equip de govern va anunciar que havia decidit imposar una sanció de 100.000 euros al propietari d'una pensió clandestina precintada 15 dies abans. La nota oficial, tota una advertència a la ciutat, optava per destacar que arribat el cas les multes poden ser de fins a 500.000 euros. (En aquest cas sí, la denúncia segueix el seu curs i pot superar els 100.000 euros).

La qüestió és que no hi ha setmana que passi en què García Albiol no doni resposta (estètica o efectiva, les opinions són variades) als missatges que el van catapultar a l'alcaldia de Badalona. Ahir va ser la presentació de les unitats de patrulla de barri i, sobretot, de la seva pretensió que, telèfon en mà, els ciutadans en possessió d'un número personal dels agents personal puguin denunciar, per exemple, al davant de quina escola «es ven droga», va posar com a exemple l'alcalde.

La nova unitat de patrulles de barri, per una altra part, no va ser l'única reorganització de la policia local que ahir va presentar l'alcalde. L'àrea de seguretat ha creat també una Unitat Territorial Ciclista, que patrullarà per la façana marítima, i una patrulla rural, formada per dos agents a bord d'un tot terreny, que s'encarregaran d'estendre la taca d'oli de la «percepció de seguretat» perquè arribi fins i tot a les masies situades a la muntanya de la ciutat. En total, va presumir García Albiol, 42 agents.