Entrevista AMB EL CATEDRÀTIC DE PREHISTÒRIA

Miquel Molist: «El Raval acull poblacions des del 6.000 aC»

«El Raval acull poblacions des del 6.000 aC»_MEDIA_1 / Ferran Sendra

Miquel Molist (Manlleu, 1956) dirigeix el laboratori que impulsa el projecte Prehistòria de Barcelona, que des de la Universitat Autònoma analitza les riqueses antropològiques del neolític i del bronze antic descobertes en aquests últims anys majoritàriament al Raval.

-¿La troballa més significativa?

-Diverses. Ara tenim la certesa que el Raval va acollir poblacions prehistòriques des del 6.000 aC, però a partir del 3.000 aC va ser ocupat de manera reiterada.

-¿Què caracteritza Barcelona?

-D'ocupacions neolítiques a zona litoral, tocant el mar, se'n coneixen ben poques. Les fluctuacions marines i la intensa ocupació antròpica han destruït les restes. Barcelona és una excepció antropològica.

-¿Per què es van assentar al Raval?

-Era una zona pantanosa, pròxima al mar, amb torrents d'aigua (la Rambla n'era un), pròxima a les muntanyes de Montjuïc i de Collserola, una situació geogràfica excepcional i un ecosistema privilegiat pels recursos marins i per la terra perfecta per al cultiu.

-Les obres de l'AVE van destapar un poblat neolític a Sant Andreu.

-És un descobriment molt interessant en un territori on no teníem documentat que hi hagués assentaments neolítics.

-¿Com vivien aquestes poblacions?

-Tenien, entre cometes, bona vida. Eren sedentaris, cultivaven bàsicament cereals, coneixien els animals domèstics de la dieta mediterrània. O sigui, consumien vaca, ovella, cabra, bou i porc. S'alimentaven no solament de les proteïnes de carn, també de llet. Tenien petits ramats. L'esperança de vida era molt inferior a l'actual, amb un alt índex de mortalitat infantil.

-¿Com es protegien del fred?

-En el neolític el teixit comença a adquirir rellevància. A Barcelona no n'hi ha restes, però per altres localitzacions mediterrànies sabem que les teles eren de lli. Després van utilitzar la llana.

-¿Què hi guardaven al magatzem?

-Llavors, vegetals, cereals, com ara llenties i blat, i productes animals salats i fumats.

-¿A partir de l'estudi forense de l'esquelet què es pot saber?

-Les patologies, la causa de la mort, el sexe, l'edat, l'alimentació, si eren sedentaris o no.

-¿Diferències bàsiques entre el neolític i el bronze?

-En el bronze, la vida quotidiana no havia evolucionat tant, la tecnologia, sí, per l'aparició del metall. El sistema de bestiar estava consolidat. La producció d'aliments era més elevada i també el procés de conservació i emmagatzematge. La població era més densa.