El nou mapa de barris de Barcelona, que dividirà la ciutat en 73 unitats territorials, comença a prendre cos malgrat que segueix sent una proposta que compta amb una forta oposició política i veïnal.
Ahir, la comissió de Presidència, Hisenda i Coordinació Territorial va aprovar inicialment el projecte amb els vots de PSC i ICV. ERC, el tercer soci del govern municipal, va optar per la reserva de vot a l'espera que es resolguin alguns serrells del pla. El nou mapa s'ha d'aprovar definitivament en la sessió plenària del 22 de desembre, on els republicans estaran obligats a pronunciar-se. Tant CiU com el PP, partits de l'oposició, no van donar suport a la proposta.
LAPSUS DE L'ALCALDE
La regidora d'ERC Pilar Vallugera va assegurar que comparteixen la filosofia general, però que queden per resoldre aspectes com el nom d'Antics Palaus per a la zona de Sant Pere, Santa Caterina i el Born. ERC proposa com a alternativa el nom de Rec. L'alcalde Jordi Hereu es va referir ahir a Tribuna Barcelona a la zona com a Casc Antic i no va recordar el nombre exacte dels barris. ERC vol discutir també la divisió física dels barris del Clot i Camp de l'Arpa i concretar el paper dels regidors de districte --càrrecs no electes pròxims a la ciutadania-- i els criteris d'assignació d'equipaments als barris.
Com va avançar aquest diari, Barcelona comptarà amb 73 barris, una divisió que intenta respectar les zones consolidades. Són tres més dels previstos en un principi, ja que s'hi han incorporat els de la Clota, Baró de Viver i Can Peguera. Segons la regidora Assumpta Escarp, la fragmentació permetrà que hi hagi més descentralització i aplicar més polítiques de proximitat i veure les necessitats dels equipaments en funció dels veïns.
La proposta, no obstant, compta amb l'oposició de CiU i el PP, i de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que igual que el PP, en demana la retirada. Ahir, Joan Puigdollers, de CiU, va afirmar que el nou mapa no té contingut, ja que no existeix cap reglament que doni poder als barris per decidir. El regidor del PP Jordi Cornet s'hi va pronunciar en contra perquè "es du a terme sense tenir en compte les necessitats reals de la gent". El PP i CiU, que van criticar l'escàs consens i que es vulgui aprovar a sis mesos de les eleccions, van demanar més temps perquè els ciutadans hi puguin fer les seves aportacions. Entre l'1 de juny i el 15 de juliol es van rebre més de 2.000 peticions veïnals.