ACTUALITAT BLAUGRANA

Les cinc presumptes irregularitats econòmiques denunciades pel Barça sobre la gestió de Bartomeu

JORDI COTRINA

Joan Laporta, en la presentació dels resultats del ‘forensic’, ha parlat que l’auditoria encarregada a Deloitte va evidenciar l’existència d’operacions de «dubtosa raonabilitat econòmica» i per això es va encarregar a l’agència Kroll aprofundir en l’anàlisi. S’hi han trobat, segons Laporta, «operacions d’irracionalitat econòmica» a través de pagaments sense causa, pagaments amb causa falsa o pagaments d’una quantitat desproporcionada.

Aquests són els cinc grups d’actuacions de l’anterior junta que, segons l’advocat del club Jaume Campaner, podrien constituir «delictes de deslleialtat, apropiació indeguda i falsedat comptable». «Si jo hagués de definir el que es denuncia amb una paraula seria ‘deslleialtat’. Perquè són diners dels socis del FC Barcelona. No es pot abusar dels diners ni regalar-los com si fossin seus», ha afegit.

1. Retribució d’intermediaris per serveis no justificats

«Les comissions se situen a prop del 5% i s’han detectat comissions del 33%. Hi ha una empresa que va néixer només per facturar del FC Barcelona. Es van pagar 10 milions de comissió després que es tanqués el fitxatge. Tot això va provocar un risc fiscal elevadíssim que es va haver de regularitzar fa poc. Es van pagar 3 milions d’euros a Hisenda per protegir els seus interessos».

2. Contractes desproporcionats a un despatx d’advocats

«S’han descobert contractes amb un intermediari estranger, en períodes on no consta cap servei... un malbaratament de diners. Estem parlant d’imports desproporcionats i abusius d’un despatx d’advocats que va rebre 1,7 milions d’euros per un simple acord de conformitat i set milions pel fitxatge d’un jugador». Es refereix al d’Antoine Griezmann, segons ha avançat aquest diari. Aquests dos blocs encaixen en l’administració deslleial i apropiació indeguda», segons Campaner.

3. Alteració comptable

«Hi va haver una distorsió deliberada amb la permuta de jugadors. Es van inflar molt els preus de mercat dels jugadors. La venda es compta com a ingrés al mateix exercici en què es produeix i el club té múscul financer. No obstant, el cost és una despesa que s’amortitza en diversos anys i es dilueix. El resultat són uns beneficis comptables artificials que no corresponen amb la imatge del club. Això és un delicte de falsedat comptable. El club té l’obligació de posar sobre la taula aquests fets».

4. Pagament d’1,5 milions per «comprar el silenci» de determinades persones

El quart punt correspon «al pagament d’una compensació d’1,5 milions d’euros perquè no hi hagués al·legacions al pla de l’Espai Barça». Aquí es fa presumptament referència al pagament d’aquesta quantitat al Club Laietà.

5. Pagament il·legítim de 15 milions a un altre club

«Existeixen indicis d’un pagament il·legítim de 15 milions d’euros a un club de Primera Divisió pel dret de tempteig sobre jugadors joves». Campaner no va voler dir el club, però es referia a l’Atlètic de Madrid. Després de pagar els 120 milions per Griezmann, el Barça va desemborsar-ne 15 milions més pel dret de tempteig de Saúl Ñíguez i Giménez per evitar una denúncia davant la RFEF.