LA CARESTIA DE GOL

El Barça no troba l’extraviat Memphis

O marca Memphis o no marca ningú. És l’únic davanter indiscutible. Xavi explica la falta de gol amb què els companys no detecten els seus desmarcatges.

Jordi Cotrina

És el futbolista més utilitzat de la plantilla. Ho ha jugat tot, excepte l’últim minut de la primera jornada davant la Reial i un quart d’hora contra el Dinamo de Kíev. És el davanter de referència del Barça, l’únic que continua dempeus, indemne a les lesions i a les malalties. Titularíssim a ulls de Koeman i de Xavi, amb dos extrems dedicats a nodrir-lo de pilotes. L’ecosistema idíl·lic.

Però el rendiment de Memphis Depay no acaba de ser l’ideal, potser perquè suporta tota la responsabilitat de marcar els gols. O ell o ningú, acompanyat com està per davanters que van canviant, cada un més jove. El Barça el necessitava davant el Benfica més que mai, i no el va trobar. El mapa de calor ensenya que el futbolista més avançat de l’equip no va trepitjar l’àrea portuguesa. Les estadístiques mostren que només va rematar dues vegades: un dels seus xuts va ser bloquejat i l’altre va sortir desviat.

«Memphis fa uns moviments espectaculars, però ho hem de veure en el moment just»

Xavi Hernández / Entrenador del Barça

Memphis ha marcat 7 gols a la Lliga en 15 jornades. Però cap en els 5 partits de la Champions. Els dos del Barça els van anotar Piqué i Ansu Fati. El zero davant el Benfica ajorna el passi als vuitens de final a la cita de Munic. Retarda fins aleshores el següent examen que haurà de passar qui és el màxim golejador de la fase de classificació per al Mundial de Qatar. Memphis ha anotat 12 gols en els 10 partits dels Països Baixos. Empatat amb l’anglès Harry Kane, un nou pur.

Veure’l en el moment just

No ho és Memphis al Barça, sent el seu home punta, emplaçat més a obrir espais i a deixar-se com a recolzament o com únic pivot ofensiu que a esperar pilotes a l’àrea. «Memphis fa uns moviments espectaculars, però l’hem de veure en el moment just», va assenyalar Xavi, que va corregint els errors que veu per modelar el Barça al seu gust.

El primer pas, que és «trobar Nico i Gavi en el quadrat» ja s’està donant; el segon és trobar l’extraviat Memphis. El tercer serà involucrar els deu jugadors de camp a marcar gols. «Hem de recuperar la confiança dels jugadors que poden arribar a fer gol». No només es tracta de Memphis, que ha anotat quatre dels set gols des del punt de penal.