«ENS JUGUEM LA CHAMPIONS», DIU KOEMAN

El Barça, a la cornisa europea

FCBARCELONA

Transitant per la cornisa, que diria Miguel Ángel Bríndisi, extècnic de l’Espanyol, deambula el Barça de Koeman a Europa. Ha comès tants errors (0-3 al Camp Nou contra el Bayern Munic i 3-0 del Benfica a Lisboa) a l’inici que han condemnat l’equip a una situació límit just quan es viu l’equador de la primera fase de la Lliga de Campions.

Ni s’ha arribat a finals d’octubre i els blaugranes no tenen cap marge d’error. «Ens juguem el nostre futur a la Champions», va admetre Koeman, qualificant de «decisiu» el duel d’avui contra el Dinamo de Kíev. «És un equip millor que el de la temporada passada», va advertir el tècnic.

«Després de perdre els dos partits, ens toca guanyar. No hi ha més opció», va admetre el neerlandès, enfrontat a un examen final per continuar sobrevivint. Una derrota gairebé enviaria el Barça al deshonor d’acudir a l’Europa League, la segona divisió del futbol continental, i trepitjaria així un territori pantanós.

Tan pantanós en l’àmbit esportiu (seria un cataclisme per a l’equip no passar a vuitens de final) com en l’econòmic, ja que Eduard Romeu, el vicepresident blaugrana, té pressupostat als comptes que va aprovar l’assemblea a la seva primera part arribar, almenys, als quarts.

«El Barça ha baixat de nivell»

«El Barça ha baixat de nivell»Fa anys que el Barcelona a Europa ha deixat de ser fiable i protagonista. Des del 2015, amb Luis Enrique i el trident Messi-Neymar-Suárez, no ha guanyat una Champions.

Tot i que el problema, en realitat, és que no ha tornat a acostar-se a una final, i ha deixat al camí derrotes vergonyoses (Roma-2018, Liverpool-2019, Bayern-2020 i PSG-2021) que entren al catàleg dels horrors culers.

«Els equips grans han millorat molt i el Barça en aquests quatre o cinc anys ha baixat de nivell.

Koeman, tècnic del Barça

«Els equips grans han millorat molt i el Barça en aquests quatre o cinc anys ha baixat de nivell. No sé per què, jo només puc opinar del temps que hi he estat», va afirmar el tècnic. A ell li correspon la caiguda (1-4 al Camp Nou i 1-1 al Parc dels Prínceps) amb l’equip parisenc.

La comparació

La comparacióNi amb Messi-Neymar-Suárez (2016-2017), ni amb Messi-Suárez-Dembélé-Coutinho (2018), ni amb Messi-Griezmann-Dembélé- (2019 i 2020) el Barcelona ha aconseguit ser candidat seriós a la corona europea. «Hi ha equips que tenen equilibri a la plantilla, amb una banqueta de 23 jugadors internacionals i la situació econòmica és molt millor que la nostra, tot influeix en això», va argumentar Koeman, exposat, no obstant, al perill de veure’s apartat d’Europa tot just començar la primera fase.

L’últim precedent d’una caiguda tan estrepitosa es remunta a la temporada 2000-01 quan el Barça de Serra Ferrer era eliminat pel Besiktas turc («juguem un futbol de ball de saló», va denunciar el llavors vicepresident Àngel Fernández) i descendia a la Copa de la UEFA. Koeman necessita, per tant, prolongar els dos dies de tranquil·litat que ha tingut després de la seva victòria contra el València.

Li cal arribar amb assossec al clàssic de diumenge al Camp Nou tenint encara Europa a l’horitzó. Si cau de la cornisa, el primer damnificat serà Koeman, feliç com està per la pròxima renovació d’Ansu. «Quan ets entrenador mai tens tranquil·litat. Tot depèn dels resultats. Som en un país on les coses són encara més exagerades».