LES CLAUS DE LA RUÏNA

Així va provocar Bartomeu la fallida del Barça

  • L’expresident va iniciar el declivi amb la marxa de Neymar al PSG, per la qual va rebre 222 milions però els va malgastar en els fitxatges de Dembélé, Coutinho i Griezmann

  • La renovació de Messi el 2017 va disparar també la massa salarial, que es va desbocar de manera que amb l’arribada de Laporta era del 108% respecte als ingressos del club

FCBARCELONA

¿Quan va començar tot?

L’origen del caos econòmic arrenca a l’estiu del 2017. El París SG executa la clàusula de rescissió de Neymar i se l’emporta per 222 milions d’euros. «És una venda que genera 189 milions d’euros de benefici per al Barcelona», va afirmar Ferran Reverter, el CEO blaugrana.

El punt de partida del declivi perquè el club malgasta aquests diners que ha rebut en el fitxatge de Dembelé per 105 milions + 40 en variables (estiu del 2017), Coutinho (gener del 2018) per 120 més 40 en variables i 16,5 en costos financers i Griezmann (estiu del 2019) per 120 milions i 15 més abonats mesos més tard.

  • L’intercanvi Arthur-Pjanic li va costar al club 8,5 milions d’euros

Mentrestant, el club realitza dos intercanvis: Cillessen per Neto amb el València i Pjanic per Arthur. «Aquest tipus d’operacions que pensem que són intercanvis i no tenen cap cost amb el Barcelona per generar un benefici a curt termini. La de Cillesen per Neto va generar 28 milions de benefici al ser valorats els dos jugadors en 35».

Idèntica operació es va fer amb Arthur, valorat, segons Reverter, en 72 milions i Pjanic en 60. «Una operació que ens va generar 31 milions de benefici. ¿Però quin és el problema? Si anticipem, tenim un cost financer i de comissions. I l’operació Arthur-Pjanic li va costar al club 8,5 milions d’euros».