El Barça conquereix en gran la seva primera Champions femenina davant el Chelsea

  • Les blaugrana van aixafar el Chelsea en la primera part, en la qual van deixar resolta la final.

  • Abans del minut 1 ja guanyaven el partit, que va acabar amb golejada per 0-4.

  • Aitana Bonmatí, autora d’un dels gols, elegida com a MVP del partit

  • Un gol a pròpia porta, Putellas, Bonmatí i Hansen van marcar els quatre gols barcelonistes

«Una dona necessita diners i una habitació pròpia». El Barça es va fer seva la frase de l’escriptora Virginia Woolf i va apostar pel futbol femení. Aquest diumenge va collir a Göteborg el fruit de la inversió al veure com Vicky Losada aixecava la primera Champions femenina culer després d’una exhibició davant el Chelsea. 

La capitana blaugrana ho deia en la prèvia de la final: tenien la responsabilitat no només d’aconseguir el títol tan llargament anhelat, sinó també de la imatge que donessin a les nenes que miressin la televisió per veure-les. Mentre la majoria de la plantilla barcelonista va créixer sense referents futbolístics femenins, moltes nenes somiaran ara amb ser, de professió, futbolistes, com les heroïnes de Göteborg.  

Monòleg barcelonista

El que van veure aquestes nenes i la resta va ser un monòleg barcelonista des de l’inici. El Barça havia après la lliçó de la derrota de fa dos anys davant el Lió a Budapest. Tant, tant, tant que gairebé va calcar aquella trobada, però canviant els papers. El Chelsea, en la seva primera final, va interpretar el paper de debutant temorós mentre que les blaugrana es mostraven tan implacables com ho havia sigut amb elles el 2019 el Lió, que va veure com aquest diumenge s’acabaven els seus cinc anys de regnat.

Abans del primer minut de joc les blaugrana ja guanyaven per un gol de Leupolz després que Martens enviés una pilota al travesser. I, després que Jenni Hermoso ja tingués el segon a les seves botes un parell de minuts després, la ‘pitxitxi’ de la Champions queia enderrocada a en l’àrea. Alèxia Putellas, que tenia molèsties però que no es va voler perdre aquesta cita amb la història, marcava el 0-2 quan no s’havia arribat al quart d’hora de joc. Ni els més optimistes haurien pronosticat un partit així. Però el festival no es va aturar allà. En el descans, el marcador reflectia un demolidor 0-4 després que Aitana Bonmatí se sumés a la festa amb el tercer després d’una gran passada d’Alèxia i Graham Hansen culminés una espectacular acció de Martens.

’The winner takes it all’

El pols estava resolt i les blaugrana es van dedicar a comptar els minuts que quedaven per a la coronació tan llargament esperada i que posava fi a 14 anys de domini francès i alemany. Des que la UEFA va crear aquesta competició fa un parell de dècades, totes les Champions (menys les de l’Umea suec el 2003 i el 2004 i la de l’Arsenal el 2007) se n’havien anat a França o Alemanya.

’The winner takes it all’ cantaven Abba i el Barça s’emporta de Suècia molt més que un trofeu: es converteix en el primer club a guanyar en les dues categories, rep el reconeixement continental a l’ambiciós projecte i marca una fita més en el creixement del futbol femení a Espanya. Aquesta pot ser la comesa que faltava per a la professionalització de la Lliga Iberdrola.

El president

Joan Laporta, que el 2004 va fer la primera aposta mediàtica del Barça femení amb el fitxatge de Marigol, va celebrar des de la llotja de l’Ullevi que la primera Champions arribés de les botes de l’equip femení. El bloc de Lluís Cortés ha tingut un creixement accelerat en els últims tres anys, en els quals s’ha ficat en dues finals europees i ha enllaçat les dues últimes lligues. I a més ho ha fet amb una aposta per l’estil Barça, aquest que fa ja molts anys que no es veu al Camp Nou. 

El tècnic va rotar la banqueta perquè el màxim de jugadores podrien disfrutar d’aquell moment. A més de donar entrada a la capitana Vicky Losada i Melanie Serrano. La lateral sevillana, la jugadora que més vegades ha defensat la samarreta blaugrana (478), és llegenda viva del Barça. Després de 17 temporades a l’equip, ningú com ella pot explicar la prodigiosa evolució del club.

El reconeixement

Va ser un reconeixement a totes les que han posat el seu gra de sorra per construir un equip que semblava irreal fa uns anys. Com Maria Antònia Mínguez, primera portera del Barça i que va donar el primer títol en la tanda de penals del mític primer partit al Camp Nou fa 50 anys. Aquest diumenge, tant ella com la resta de pioneres supervivents van celebrar la primera Champions, inimaginable quan van disputar aquell partit el dia de Nadal de 1970 i que va ser el primer pas del llarg camí que va portar al tron a Göteborg. 

22:51

Final, final, final.... EL BARÇA SE PROCLAMA CAMPEÓN DE LA CHAMPIONS FEMENINA 2020-2021.

22:50

Dos minutos, solo dos minutos de ampliación.

22:49

M. 90. ¡Ya está! ¡Ya está!

22:47

M. 87. Las jugadoras reservas, o las que han intervenido, están poniéndose la camiseta oficial azulgrana para recibir la Copa con la camiseta oficial y los colores típicos del Barça.

22:45

M. 85. Solo quedan 5 minutos y lo que añada la árbitra. ¡Ya está más cerca la Copa!

22:43

M. 82. Sigue moviendo banquillo el Barça: Entran Crnogorcevic y Melanie. Se van Leila y Marta.

22:39

M. 78. Pasan los minutos. Esta segunda parte es un periodo de contención para el Barça... para disfrutar después del trabajo bien hecho durante la primera mitad. Ningún peligro, nada que delate que hay el mínimo peligro para no levantar una Copa que se ganará de forma merecida.

22:35

M. 73. Mueve banquillo el Chelsea: entran Cuthbert y England en lugar de Kerr y Ji.

22:31

M. 70. Doble cambio en el Barça. Oshoala entra por J. Hermoso y Vicky Losada reemplaza a Alexia y coge el brazalete de capitana azulgrana.

22:28

M. 68. Leila recibe la primera tarjeta amarilla del partido.

22:27

M. 67. Única oportunidad del Chelsea, después de un buen remate de Harder que ha parado Paños sin problemas.

22:26

m. 65. Lanzamiento de córner para las azulgranas, en una de las pocas ocasiones del Barça, en este caso gracias a J. Hermoso.

22:24

M. 63. Sigue la misma dinámica en un partido totalmente resuelto para las azulgranas, camino ya de levantar la primera Champions después de una primera parte espectacular. Y con goles.

22:21

M. 61. Mariona Caldentey entra al partido en sustitución de Graham Hansen,. Es el primer cambio azulgrana.

22:18

M. 58. Con el partido resuelto, las azulgranas han cedido ahora el control del juego a las futbolistas del Chelsea, que están apretando un poco más a la defensa azulgrana pero sin grandes problemas.

22:15

M. 54. Las jugadoras reservas del Barça se ejercitan en la banda, pero de momento ningún cambio en las filas azulgranas. Y sin problemas en el terreno de juego.

22:12

M. 52. Las azulgranas continúan jugando a placer, mueven el balón y ningún problema para la portería que defiende Paños.

22:10

M. 50. Sigue el dominio azulgrana. Ningún problema, la Champions ya está más cerca.

22:04

Cambio en el Chelsea. Entra Reiten en sustitución de Leupolz, que marcó en propia puerta y cometió el penalti del 0-2. Y comienza la segunda parte.

22:03

La primera parte ha sido un auténtico monólogo azulgrana y parece que la final ya está sentenciada y las azulgranas están camino de conseguir su primera Champions

21:58

El partido está siendo espectacular... el Barça juega y domina a sus rivales y con el 0-4 todo apunta a una plácida segunda parte para las jugadoras de Cortés.

21:52

Descanso en Suecia. Finaliza la primera parte con un resultado extraordinario para el Barça, que gana por 0-4.

21:47

M. 36. GOOOOOL de Graham tras una enorme jugada de Martens (0-4). Qué goleada, qué festival

21:32

M. 30. Primera media hora de partido, todo de cara para el Barça, que domina el partido y el marcador con un claro y favorable 0-3.

21:27

M. 25. Con el partido muy de cara, el Barça está controlando a las jugadoras del Chelsea, que por ahora no plantean peligro a la portería azulgrana.

21:22

M. 20. Festival azulgrana. 0-3, gol en esta ocasión ha sido Aitana la autora del tanto.

21:20

M. 17. De momento, partido controlado y tranquilo para el Barcelona.

21:15

21:13

M. 12. Penalti favorable al Barça.

21:10

M. 8. Primera oportunidad del Chelsea en una acción de Harder, que acaba en córner.

21:05

M. 4. Nueva oportunidad del Barça, a punto ha estado Jennifer Hermoso de hacer el segundo tanto azulgrana.

21:03

a los 36 segundos del partido llega el primer gol del Barça... 0-1, en un gol de propia puerta de Leupolz.

21:01

Empieza el partido.

20:58

SUENA EL HIMNO DE LA CHAMPIONS

Ya estan las jugadoras sobre el césped y las futbolistas son presentadas en este momento.

20:52

A PUNTO DE EMPEZAR LA FINAL

Ahora sobre el césped se está realizando la presentación de la final, ya con la retransmisión en directo.

20:48

A PUERTA CERRADA

El partido se celebrará a puerta cerrada, sin público en las gradas, por la normativa anticovid.

20:31

LAPORTA, CON LAS JUGADORAS

El presidente azulgrana, Joan Laporta, se encuentra en Göteborg y ha saludado y animado a las jugadoras del Barça minutos antes de saltar al césped para los prepatativos del partido.

20:26

LOS PREPARATIVOS

Ya están los dos equipos sobre el césped sueco calentando con vistas al partido que empieza en 35 minutos.

20:20

EL ALTA AZULGRANA

En cambio, Alexia Putellas, que llegaba tocada del muslo izquierdo, ha podido entrar finalmente en el once titular azulgrana.

20:16

LA BAJA AZULGRANA

Andrea Pereira, que fue apercibida en semifinales, no podrá estar esta noche junto al resto de sus compañeras azulgranas. 

20:07

LA ALINEACIÓN DEL CHELSEA

20:04

LA ALINEACIÓN DE LAS AZULGRANAS

19:47

EL1x1 DE LAS JUGADORAS DEL BARÇA

Si quiere conocer a las futbolistas azulgranas, aquí lo puede hacer en este contenido interactivo.

19:45

DE PORTERA A PORTERA

Sandra Paños, cancerbera titular hoy, y Maria Antònia Mínguez, meta de los años 70, pionera en la sección, dialogaron sobre cómo ha cambiado el fútbol femenino. Es un diálogo delicioso y muy recomendable.

19:43

CITA CON LA HISTORIA

Dos años después de la final perdida en Budapest, el Barça de Lluis Cortés busca el espaldarazo definitivo a una apuesta de club. Aquí lo explica Roger Pascual, nuestro enviado especial a la final de Goteborg.

19:41

UNA TRAYECTORIA LARGA

El Barça femenino tiene una historia larga, pero el empujón definitivo se ha producido en los últimos años. Aquí, en un texto de Irati Vidal, contamos cómo se ha producido el auge de la sección.

19:38

JORNADA HISTÓRICA

Buenas tardes, comenzamos la narración en directo y al minuto de la final de la Champions femenina entre el Chelsea y el Barça. La expectativa es máxima, pues puede ser la primera Liga de Campeones de la sección femenina. EL partido se disputa en Goteborg (Suecia).