S’AIXECA EL SECRET DE SUMARI

Bartomeu, en llibertat amb càrrecs després de no declarar pel ‘Barçagate’

  • La jutge no imputa el Barça i el considera perjudicat pel ‘Bartogate’

  • Bartomeu passa la nit al calabós pel Barçagate

  • ¿Què és el Barçagate? El cas, en 10 claus

  • El car peatge de la presidència del Barça

Després de passar la nit al calabós al ser arrestat dilluns pels Mossos, Josep Maria Bartomeu passa aquest dimarts a disposició judicial. Ell i la seva antiga mà dreta al Barça, Jaume Masferrer, han quedat en llibertat amb càrrecs després de negar-se a declarar davant de la jutge Alejandra Gil, com els havien recomanat els seus advocats. Ho han fet a partir de les 9 del matí, a la mateixa hora en què començava el segon debat entre els tres aspirants a succeir l’expresident blaugrana. Segons han explicat a aquesta diari fonts judicials, la magistrada ha aixecat el secret de sumari i no imputa el Barça, sinó que el considera perjudicat pel cas.

Ja ha passat un any des que la cadena SER va destapar el ‘Barçagate’ i s’havia postergat fins a sis ocasions l’aixecament del secret de sumari sobre la investigació i per no interferir en les eleccions s’havia d’aixecar l’11 de març. El cas ha esclatat de ple la setmana en què el club blaugrana elegirà nou president. Bartomeu va ser detingut junt amb Masferrer, la seva antiga mà dreta; Òscar Grau, CEO del club, i Román Gómez Ponti, cap dels serveis jurídics, després que la unitat dels Mossos d’Esquadra especialitzada en delictes econòmics es personés a les oficines del club. Els quatre detinguts es van negar a declarar, com els havien recomanat els advocats defensors. Aquesta indicació és habitual quan hi ha secret de sumari, ja que els arrestats desconeixen les proves que hi ha contra ells. Tots van optar per no parlar però, mentre Gómez Ponti i Grau van sortir en llibertat, Bartomeu i Masferrer han passat la nit al calabós. Aquests dos últims s’asseuran aquest dimarts al matí davant la magistrada.

El jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona no havia ordenat les detencions, però sí el registre als domicilis i despatxos dels detinguts i a la seu d’I3 Ventures i de Telampartner, empresa d’inversions financeres. La magistrada va admetre a tràmit el 14 de juliol la denúncia contra Bartomeu, Masferrer i Carlos Ibáñez per administració deslleial i corrupció entre particulars que havia presentat el col·lectiu Dignitat Blaugrana pel contracte de l’empresa I3 Ventures amb el Barça. Aquesta empresa es dedicava a monitoritzar l’activitat a les xarxes socials per a l’entitat blaugrana i, segons la informació de l’emissora, de crear comptes a les xarxes socials per criticar personalitats i entitats no afins a la junta de Bartomeu, entre els quals Messi i Piqué.

El club hauria dividit el pagament d’un milió d’euros a I3 Ventures en factures de menys de 200.000 euros per no haver de sotmetre aquest moviment a una aprovació de la junta. La Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos afirma que el club hauria pagat un sobresou del 600% amb I3 Ventures i que no s’haurien complert els tràmits habituals ni els controls interns de l’entitat.

El rol de la ‘compliance officer’

Després de l’escàndol, per netejar la seva imatge, el Barça va encarregar una auditoria a Price Waterhouse Cooper, però, en paral·lel, la ‘compliance officer’ del club, Noelia Romero, en compliment de la reforma del Codi Penal del 2015, va fer una investigació interna, que complementa la de Price, tot i que totes dues es produeixen de manera paral·lela i independent sobre el cas ‘Barçagate’

Quan Romero és acomiadada, al juliol, es posa a disposició de l’autoritat judicial i amb l’objectiu d’assegurar la integritat de la seva informació i perquè no pogués ser manipulada pel club, entrega als Mossos els tres dispositius corporatius, no els seus, privats, els del club (portàtil, tauleta i mòbil), on hi havia tota la informació del ‘Barçagate’ i altres temes i, en qualsevol cas, després d’haver volgut declarar voluntàriament al Jutjat d’Instrucció núm. 13 com a testimoni pel cas ‘Barçagate’. És en aquest acte on entrega els seus dispositius.