L'ÚLTIM ANY

Messi confirma la seva continuïtat fins al 2021 al Barça

L'astre argentí podia marxar gratis aquest pròxim 30 de juny si ho comunicava abans de diumenge i acabarà el seu contracte que Bartomeu negociarà per ampliar

zentauroepp53458301 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva messi200521181641 / A MIGUEL RUIZ

Lionel Messi acabarà el seu contracte en el Barça el 2021; qui sap si també la seva carrera vestint de blaugrana d’aquí a un any o més tard. El que semblava una cosa òbvia, indiscutible, no ho era tant, perquè el capità tenia la possibilitat de renunciar a aquesta última campanya (la 2020-21) i marxar lliure aquest pròxim 30 de juny, si volia.

Però el 10 blaugrana no s’ha acollit a aquesta prerrogativa que tenia en el contracte. El termini per executar la clàusula alliberadora va expirar aquest diumenge, 31 de maig. N’hi havia prou de comunicar a la junta que se n’anava. No ho ha fet i l’amenaça de perdre Messi s’ha dissipat. Una altra versió apunta que aquest límit expirava cinc dies hàbils després de la hipotètica final de la Champions. En condicions normals, prèvies al coronavirus, se situava el divendres 5 de juny. Aquesta final s’ha ajornat al 29 d’agost.

Aquesta amenaça no ha desaparegut del tot. No definitivament. A l’astre li quedarà només un any de contracte i d’aquí a sis mesos (a partir de l’1 de gener) tindrà l’opció de comprometre’s amb qualsevol club del món. Amb la qual cosa se n’aniria gratis, per descomptat, amb la carta de llibertat a la butxaca. La clàusula de rescissió, de 700 milions, ja s’ha evaporat. La voluntat del futbolista argentí, no obstant, no és aquesta. Ni la de Josep Maria Bartomeu, que voldrà negociar i ampliar.

«La meva idea sempre ha sigut acabar la meva carrera al Barcelona», ha sigut una frase repetida per Messi gairebé tantes vegades com vegades ha cantat «gol». I han sigut 627, de moment. L’última va ser el 7 de març, en l’últim partit del Barca abans de l’aturada forçada pel cororavirus. El va marcar a la Reial Societat. Aquest solitari gol (1-0) va servir perquè el conjunt de Quique Setién recuperés el lideratge, que començarà a defensar el 13 juny en la visita a Mallorca (22 h).

Renúncia a un regal

La predisposició de Messi per continuar era un alleujament per a la junta que presideix Josep Maria Bartomeu. El president estava convençut que no es produiria la catàstrofe que el millor jugador de la història decidís marxar del club durant el seu mandat, però sempre existia aquesta mínima inquietud.

Ara guanya temps i Messi renuncia a aquest simbòlic regal pel qual podia continuar en un altre club anant-se’n gratuïtament com van poder fer-ho Xavi Hernández el 2015 i Andrés Iniesta el 2018. El primer va dirigir els seus passos a Qatar i el segon va volar cap al Japó.  

Assegurada la continuïtat de l’estrella, disposa d’una temporada per negociar i allargar el compromís de Messi amb el Barça, pròxim a complir dues dècades. Va ser al setembre del 2000 quan un noi argentí de Rosario viatjava per primera vegada a Barcelona per sotmetre’s a una prova.

La mateixa implicació

La predisposició per seguir és mútua. Messi, que complirà 33 anys el 24 de juny, té enfocat el seu futur personal i professional a Barcelona. La represa de la temporada, amb la Lliga i la Champions, ha revitalitzat el seu ànim. La implicació del capità no s’ha reduït per la possibilitat d’anar-se’n en condicions molt avantatjoses. Al contrari.

El capità ha assumit la rebaixa salarial del 70% durant l’aturada de la pandèmia. La plantilla hi va afegir un 2% addicional perquè la resta dels empleats del Barça no veiessin minvats els ingressos per l’erto que va aplicar la directiva. La planificació esportiva de la pròxima temporada exigeix un nou impuls a la plantilla amb l’arribada de nous jugadors que la rejoveneixin. Com la de Lautaro Martínez, el jove davanter argentí que té deu anys menys que Messi, company seu en la selecció argentina, i el fitxatge del qual apadrina per enfocar el relleu generacional de l’equip.

Temes:

Messi