LA INVOLUCIÓ AL PLANTER

Ni un sol jugador de la casa en l'11 de Balaídos

El Barça va presentar un equip amb 9 estrangers i dos espanyols, cosa que no passava des del 2002

jcarmengol42974713 soccer football la liga santander celta vigo vs fc barce180418000449 / MIGUEL VIDAL

De sobte, el Barça de Valverde, obsessionat com estava, i amb raó, per preparar la final de Copa, es va transformar en el vell Barça de Rexach. Feia 16 anys que no es veia un onze inicial sense cap jugador del planter, signe de la involució que ha viscut el club, castigada com té la seva principal senya d’identitat: La Masia. No és gens casual que el primer equip hagi deixat de mirar cap avall perquè a Balaídos es va presentar amb un 11 que evocava els anys negres de Gaspart, poc abans que el cercle virtuós de Joan Laporta s’activés a partir del 2003.

A la foto de Vigo hi havia nou jugadors estrangers i dos d’espanyols: el gallec de Salzeda de Caselas (Denis Suárez) i el valencià de Torrent (Paco Alcácer). Ni rastre d’això que tan pomposament s’anomena l’ADN Barça, una manera d’entendre el joc que es va instal·lar al club a partir del 1988 amb l’arribada de Johan Cruyff al Camp Nou. 

L’equip de ‘Charly’ 

Segur que Valverde ni es va adonar d’aquest detall que va sacsejar, tot i que no era un partit transcendental per al títol, les emocions de molts culers, acostumats a tenir sempre un fil sentimental amb els jugadors que havia vist créixer des que eren nens. A l’equip de Charly (6 d’abril del 2002) també hi havia nou jugadors estrangers (Bonano, Reiziger, Christanval, Coco, Cocu, Rochemback, Rivaldo, Overmars i Saviola) i dos asturians: Abelardo i Luis Enrique. Va guanyar el Barça de Rexach amb dos gols del Conejo Saviola a San Mamés davant l’Athletic, cosa que, no obstant, no va poder aconseguir el Barça de Valverde a Balaídos, sotmès a aquesta muntanya russa en què acaba immers quan s’enfronta al Celta.

Aquesta segona unitat del Barcelona estava integrada per nou jugadors que, si no passa res extraordinari, participaran aquest estiu en el Mundial de Rússia. Allà hi haurà lloc per als portuguesos Semedo i André Gomes, el colombià Yerry Mina, el belga Vermaelen, els francesos Dembélé i Digne, a més dels brasilers Coutinho i Paulinho i l’alemany Ter Stegen. Denis ni Alcácer, els dos únics representants del futbol espanyol que es van vestir de blaugranes a Balaídos, no tenen opcions.

Després, ja en la segona meitat, van aparèixer gent de la casa amb la irrupció de Messi (el primer canvi) i Sergi Roberto (el segon), però d’aquí uns anys s’estudiarà el que va succeir a Vigo, la fotografia d’un club que s’allunya, i de forma inexorable, de les seves arrels. Valverde no va portar ningú del Barça B (Aleñá és sempre un dels seus favorits, igual que Arnaiz, l’extrem que està lesionat), entre altres raons perquè ja en tenen prou mirant d’evitar el descens a Segona B. 

Ascensor trencat

El filial, que va perdre al camp de l’Osca (2-1) aquest dilluns, malgrat que es va avançar amb un gol de penal d’Aleñá, està a la zona vermella, a dos punts de la Cultural Lleonesa, que marca la frontera de la salvació. Així està Gerard López, un tècnic més qüestionat que mai al Miniestadi.Valverde, que viu al dia, no té temps de mirar cap enrere, bàsicament perquè no detecta el talent necessari per pujar. L’ascensor del Mini al Camp Nou ja no funciona. Fa anys que es va trencar.