AUDIÈNCIA NACIONAL

El jutge critica usar el català al promotor de la xiulada a l'himne a la final de Copa de 2015

La fiscalia demana que sigui multat amb 14.400 euros per injúries al Rei i ultratges a Espanya al Barça-Athletic del Camp Nou

La defensa sosté que el judici vulnera la llibertat ideològica i d'expressió de l'acusat

El jutge central Penal de l’Audiència Nacional, José María Vázquez Honrubia, va criticar ahir al president de Catalunya Acció, Santiago Espot, que usés el català per defensar-se de l’acusació que pesa sobre ell pels delictes d’injúries al Rei i ultratge a Espanya per promoure la xiulada a l’himne durant la final de la Copa del Rei al Camp Nou entre el FC Barcelona i l’Athletic Club de Bilbao, el 30 de maig del 2015.

Espot, que s’enfronta a una petició fiscal de multa de 14.400 euros, es va escudar en la llibertat ideològica i d’expressió per defensar el manifest que va publicar a la pàgina de Facebook de la seva associació. El que sí que va negar és haver comprat, distribuït o emmagatzemat els xiulets que es van repartir a les portes de l’estadi, ni haver assistit al partit.

Durant la seva declaració, Espot va sostenir que el 2011 va ser candidat a l’alcaldia de Barcelona per Solidaritat Catalana per a la Independència, i va defensar que el seu «projecte polític és la independència». I a les portes de l’Audiència Nacional va qualificar de «judici polític» el que se li havia fet. 

DUBTES LINGÜÍSTICS / Dins del tribunal, per «economia processal», les seves paraules només van ser traduïdes per la intèrpret de català quan el magistrat tenia algun dubte concret, com «feblesa» (debilitat), o quan Espot va justificar el manifest pel moment en què, segons va dir, s’assenyalava els independentistes catalans com a «nazis» i «feixistes».

El magistrat es va interessar per la primera paraula i Espot va replicar que sabia pronunciar la zeta. «Com que la sap pronunciar, ¿per què no contesta en castellà per a mi?», va comentar Vázquez Honrubia. Espot va seguir en català.