Les estelades, sense veto però a criteri dels controls d'accés al Calderón

Els seguidors blaugrana tindran la zona de fans al Matadero de Madrid

ecarrasco35513644 barcelona 13 09 2016 deportes esteladas en e160913225622 / JORDI COTRINA

La Delegació del Govern de Madrid va crear fa un any una forta polèmica, amb protestes de la Generalitat i del Barça, al prohibir l’entrada d’estelades a la final de la Copa del Rei que, com ara, es va celebrar a l’estadi Vicente Calderón. Al cap d’uns dies, un jutge contenciós administratiu de la capital d’Espanya va aixecar el veto al considerar que aquestes banderes no incitaven a la violència. Hi va haver estelades i també xiulada a l’himne espanyol per part dels seguidors blaugrana, en un partit disputat davant el Sevilla.

En aquesta ocasió, tal com es va escenificar dijous en la reunió de seguretat celebrada a Madrid, les estelades no han estat al damunt de la taula i encara que no han sigut permeses expressament, tampoc han sigut prohibides i per tant, en tot cas, quedarà la presència a criteri dels controladors d’accés a la grada. El col·lectiu de juristes Drets va recordar al Govern i la Federació que l’estelada és una «bandera legal» i que la seva exhibició està emparada pel dret a la llibertat d’expressió. Felip VI seguirà la final des de la llotja sense la reina Letizia. 

SENSE ENTRADES

Els seguidors del Barça disposaran entre les 10 i les 19 hores d’una 'fan zone' al Matadero de Madrid, al passeig de la Chopera, amb servei d’autobusos llançadora. Els aficionats de l’Alabès, que poden ser majoria a l’estadi, s’ubicaran al parc Cuña Verde.

Quatre dies després de l’atemptat de Manchester, el portaveu del Govern, Íñigo Méndez Vigo, va llançar ahir un «missatge de tranquil·litat i seguretat» als aficionats. El dispositiu de seguretat d’aquest partit, considerat d’alt risc, comptarà amb uns 2.500 efectius entre policies nacionals, municipals i vigilància privada. Els camions tindran vetada la circulació als carrers pròxims al Vicente Calderón.