Contaminació

La fàbrica de Badalona denunciada per delicte ecològic assegura treballar «amb respecte total al medi ambient»

  • La fàbrica de frens Tenneco assegura en un comunicat que treballa «amb ple compliment de totes les lleis nacionals i regionals»

  • La plataforma Airenet i l’AVV del barri del Remei de Badalona han denunciat l’empresa per delicte ecològic i demanen el seu tancament

CEDIDA

Tot i que amb altres noms, l’empresa actualment coneguda com a Tenneco (abans, i encara popularment, anomenada Necto) fa sis dècades que produeix frens al barri del Remei de Badalona, molt a prop de la frontera amb Sant Adrià.

Des de fa anys, els veïns de la zona i l’associació Airenet es queixen de les pudors i de les emissions de pols negrosa que provenen de Tenneco, i exigeixen el tancament de la fàbrica. Les protestes veïnals van tenir el seu pic en el passat ple municipal de Badalona. A la portaveu d’Airenet, Silvina Frucella, la va acompanyar Silvia Jordán, una veïna del Remei que pateix un càncer de mama i que va mostrar davant el ple badaloní la seva preocupació per les emissions de Tenneco. 

Denúncia penal

El mateix dia del ple, el 28 de febrer, Frucella i Jordán van anunciar que havien interposat una denúncia penal contra Tenneco Spain per un presumpte delicte ecològic i contra la salut pública. «Aquesta denúncia és un crit de justícia, de gent doblement vulnerada, a la qual es nega el dret a respirar aire net i a la qual no es reconeix com a víctima», va exclamar Silvia Jordán.

Preguntada per EL PERIÓDICO al respecte, l’empresa assegura que «Tenneco treballa amb un respecte total pel medi ambient, amb ple compliment de totes les lleis nacionals i regionals respecte a les emissions de les seves operacions». Afegeixen que la planta de Badalona manté contactes «de manera contínua amb el govern local» per assegurar que els sistemes de gestió mediambiental, operacions i permisos de l’empresa «compleixin la legislació actual i els estàndards de qualitat més elevats». 

Des d’Airenet, no obstant, no coincideixen en absolut amb les paraules de l’empresa. La plataforma veïnal va encarregar un estudi de les emissions a la Universitat de Barcelona (UB), que va prendre mesures de les partícules dipositades al terra a diferents punts. Per exemple, a les reixetes exteriors de la mateixa fàbrica i a les voreres més pròximes.

El terrat de BDN Capaç, contaminat

A més, la UB va prendre també mesures al sostre de la seu de la Fundació Badalona Capaç, contigua a la fàbrica. Aquesta entitat treballa per la integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, i està presidida per l’exalcaldessa de Badalona Maite Arqué

Els resultats de l’estudi revelen que el terra del terrat conté metalls pesants en concentracions que superen àmpliament els nivells genèrics de referència (NGR) per a la normativa vigent. En concret, l’estudi mostra la presència de 16 vegades més de crom del que marca la llei, 61 vegades més de coure del que marca la llei i 437 vegades més de molibdè del que marca la llei; a més d’altres mesures superiors de zinc, níquel i arsènic, entre d’altres.

L’endemà del ple, durant el qual l’alcalde Guijarro va demanar perdó «per aquests 60 anys de problema», el consistori va anunciar que mesurarà les emissions contaminants de la fàbrica, amb l’objectiu de justificar una denúncia per part de l’administració local. «Estem acabant de decidir la localització de l’estació de qualitat ambiental», ha assegurat la regidora de Medi Ambient, Rosa Trenado. La regidora afegeix que d’aquí pocs dies es coneixerà la seva ubicació. 

Els veïns se sumen a la denúncia

Aquest dimarts, la plataforma Airenet i l’Associació de Veïns del Remei van organitzar una xerrada informativa per explicar als assistents la situació amb Tenneco. A la xerrada hi van acudir representants dels grups municipals de Guanyem i del PP: «Els veïns estan indignats. Ningú del govern municipal va venir a la reunió. L’alcalde no es vol reunir amb nosaltres», es lamenta la portaveu d’Airenet. A més dels representants de l’oposició badalonina, també va acudir a la xerrada la regidora de Joventut i Infància de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, Anabel Jurado, que va mostrar la preocupació de la ciutat veïna respecte a les emissions de Tenneco.

Silvina Frucella assegura que més veïns «s’afegiran a la denúncia com a particulars damnificats per haver estat respirant les partícules de metalls pesants que hi ha en suspensió a l’aire, i que haurien estat respirant».