Política municipal

Guanyem Badalona no recolzarà els pressupostos municipals si no entra en el govern de Guijarro

  • La formació denuncia que la proposta final que han rebut aquest gener no incorpora les aportacions realitzades al desembre

Guanyem Badalona En Comú no recolzarà els pressupostos del govern de Rubén Guijarro (PSC) si no entra a formar part de l’executiu local. La formació denuncia que els comptes que el govern de Badalona (Barcelonès) els ha traslladat aquest mes de gener no incorporen les aportacions fetes partint del primer document que els van fer arribar al desembre, i consideren que la seva incorporació a l’equip de Guijarro garantiria la fortalesa d’un govern que avui dia està en minoria, impulsant els plantejaments que necessita la ciutat.

Guanyem va aprovar en assemblea diumenge a la nit la decisió de no recolzar els comptes del govern local (PSC, ERC, En Comú Podem i Junts) si no entren a formar part de l’executiu. Es «corregiria», defensen, la decisió de no incorporar-los a un govern de concentració i amb majoria sòlida quan es va acordar la moció de censura per treure el govern a Xavier Garcia Albiol.

«La nostra proposta és supeditar l’aprovació dels pressupostos a la nostra entrada en el govern per configurar una majoria estable, forta i diversa que garanteixi una acció en un context d’emergència social i de col·lapse de la maquinària de l’ajuntament», ha assenyalat en roda de premsa la regidora portaveu de la formació, Nora San Sebastián.

Els grups de l’executiu quadripartit sumen dotze regidors, per la qual cosa estan en minoria. Conscient d’aquest fet, el dia en què els quatre grups van presentar l’acord de govern, Guijarro es va apressar a agrair als regidors del grup municipal de Guanyem En Comú el seu paper a tirar endavant la moció a Albiol i va reiterar que el partit seria «un factor clau» perquè el mandat prosperi. No obstant, la prestesa amb la qual els altres quatre grups de la llavors oposició van acordar un govern sense incloure’ls va molestar a les files de Guanyem, que, amb quatre regidors, té la clau perquè els grans projectes de la nova executiva prosperin: «La governabilitat no es pot garantir així com així», alertaven des de Guanyem ja a l’octubre. 

Reunions

En la roda de premsa d’aquest dilluns, San Sebastián ha assenyalat que el 19 de desembre passat van rebre una proposta de pressupostos sobre la qual han treballat i plantejat incorporacions, però que el text rebut el 21 de gener no les contempla. La formació assegura que aquest últim mes s’han reunit en reiterades ocasions amb representants del govern municipal, i que el plantejament que van traslladar es basava en millores centrades a donar resposta a situacions que requereixen actuacions immediates.

Alguns exemples són: la situació que viu l’Oficina Local de Vivenda, on plantegen un increment de treballadors, passant-ne alguns en situació de contracte a fix; la reobertura de la biblioteca central, tancada des de fa dos anys per problemes de climatització; o un pla d’inversions per a la millora de les escoles municipals, entre d’altres.

Davant aquesta situació, el primer gran objectiu després de la moció a Albiol, l’aprovació dels  pressupostos ordinaris per al 2022 els últims daten del 30 de gener del 2019–, amenaça d’encallar-se.

Per la seva banda, el govern municipal reivindica en un comunicat que, en menys de 3 mesos, s’ha presentat el pressupost, el pla de govern i s’ha finançat un 35% del pla de recuperació econòmic i social. Així, l’executiu de Badalona considera que el pressupost municipal i la composició del govern «no són qüestions que puguin vincular-se». «És el moment d’anteposar l’interès general de la ciutat per sobre de qualsevol interès partidista», reclamen en relació amb la postura de Guanyem.

El PP tanca la porta a recolzar-la

Davant la negativa de Guanyem Badalona En Comú, hi hauria la possibilitat que l’executiu local valorés la possibilitat d’aprovar els comptes amb el recolzament del Partit Popular. Tot i que la suma de forces va aconseguir desbancar Albiol de l’executiu local, San Sebastián ho valora com una possibilitat.

«El govern i les forces que el configuren han de decidir si prefereixen aprovar el pressuposat amb el PP o si volen fer-ho amb les vinculacions per donar prioritats i respostes a la ciutadania i supeditats al fet que nosaltres entrem en el govern i aconseguir un govern de majoria», assenyala San Sebastián. Per part de l’executiu de Badalona, remarca que l’aprovació d’aquest pressupost 2022 és «imprescindible» per a Badalona. «És el pressupost que ha de permetre sortir de la crisi i no deixar ningú enrere», afegeix l’executiu en el seu comunicat.

No obstant, l’exalcalde Xavier García Albiol considera que es tracta d’una estratègia que acabarà, d’una manera o altra, amb l’aprovació dels comptes. «És una escenificació del govern amb els seus socis, i nosaltres tenim clar que això passa per una abstenció de Guanyem en els pressupostos, que formalment no els haurà aprovat, però sí que en permetrà l’aprovació», assenyala en declaracions a l’ACN.

En aquesta línia, nega sens dubte que el PP recolzi els números. «El soci del govern és Guanyem, no el PP, i tant el model de gestió de la ciutat i les prioritats de l’executiu no tenen a veure res amb nosaltres, i per això no donarem recolzament als pressupostos», afegeix. També assegura que en cap cas el govern municipal s’ha adreçat als representants del PP, cosa que tanca la porta a qualsevol entesa.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO