Nit de les Venus

‘Una canción para María’ guanya el premi a la Millor Pel·lícula de la 47a edició del Filmets Badalona Film Festival

  • El curtmetratge guanyador és una ‘road movie’ d’un pare i una filla que fugen rumb al somni americà després de trobar casualment diners del crim organitzat

FILMETS

Una canción para María, una producció de Mèxic de 24 minuts, ha guanyat el Premi a la Millor Pel·lícula de la 47a edició de Filmets Badalona Film Festival. Es tracta d’un curt del gènere de ficció escrit i dirigit per Omar Deneb Juárez. És una ‘road movie’ de pare i filla mexicans que fugen rumb al somni americà després d’ensopegar casualment amb una bossa de diners procedents del crim organitzat. El curt narra una fuga cap endavant que no té marxa enrere. «És una història de fronteres geogràfiques i morals comptada mitjançant un flashback que ens porta a un desenllaç impressionant», expliquen des de l’organització del festival.

Una canción para María està protagonitzada per l’actor Noé Hernández –en el paper de Saúl, el pare–, que aporta una caracterització de «perdedor rude i primitiu desbordat per un cop de fortuna», i per Ximena Galván –en el paper de María, la filla–, que «encarna amb entendridora credibilitat la figura de l’orfandat emocional», remarquen des del Filmets.

La realització del curt té una filiació indie amb trets de ruta secundària, però també amb troballes visuals expressives com els peus juganers de la nena sortint per la finestreta del cotxe en marxa. Escena que contrasta durament amb la fosca mirada del pare reflectida al retrovisor del cotxe atrotinat. La banda sonora original d’Una canción para María és de Carlos Virgilio Mendoza, amb trets de folk minimalista i que acompanya el relat amb calculada discreció.

La 47a edició de Filmets Badalona Film Festival es va desenvolupar del 22 al 31 d’octubre amb sessions presencials competitives al Teatre Zorrilla de Badalona, l’Institut Français de Barcelona i els cines Can Castellet de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). Per primera vegada, l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona va ser també seu no competitiva del Filmets amb curtmetratges projectats a les habitacions de la planta pediàtrica i a la resta d’habitacions del centre sanitari.

La Nit de les Venus

Els guardons del Filmets es van entregar dissabte a la nit durant la tradicional Nit de les Venus, la gala de clausura del festival, que s’ha desenvolupat al Teatre Zorrilla i que ha sigut retransmesa per Televisió de Badalona i la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya.

La Nit de les Venus va ser presentada per la periodista badalonina Lídia Heredia i va consistir en un espectacle que va mesclar amb humor escenes quotidianes del treball del personal sanitari amb escenes cinematogràfiques.

Altres curts destacables premiats

Més enllà d’Una canción para María, que junt amb el premi a la millor pel·lícula del festival va rebre una dotació de 5.000 euros, altres curts van ser guardonats en altres categories. També hi destaca el premi especial del jurat, dotat amb 1.000 euros, que es va emportar el curtmetratge Finale, una producció de França dirigida per Stéphan Castang.

Així, el premi a la millor direcció va ser per a Ali Asgari, director del curt Witness, una coproducció entre l’Iran i França. El de millor guió va anar a parar per al curtmetratge 40 tableros, dirigit per Alfonso Gastiaburo.

Per la seva banda, l’actor Abel Folk i l’actriu Paula Jornet van guanyar ‘ex aequo’ el premi a la millor interpretació del Filmets. El premi a la millor producció catalana va ser per al curtmetratge La banyera, de Sergi Martí.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO