LLANÇAMENT

L'antologia de la música catalana, en CD i internet

L'Antologia històrica de la música catalanaes va començar a editar el 1966 per Edigsa, sota la presidència de Pau Casals i la direcció d'Oriol Martorell. La va completar als anys 80 Salvador Pueyo, i ara acaba de reeditar-se en una caixa de 33 compactes (també es comercialitza en paquets recopilatoris i discos individuals) i, per primera vegada, es pot adquirir per internet (iTunes, eMusic i Classical.com). L'ambiciós llançament conté des de polifonies medievals fins a música del segle XX, música d'autors com per exemple Lluís de Milà, Eduard Toldrà i Frederic Mompou, i antologies d'orgues de Vendrell i Montserrat, així com cançons de la Renaixença i música de la Patum de Berga.

El projecte que va néixer de la desapareguda discogràfica Edigsa --a la qual pertanyien la majoria d'artistes catalans durant els anys 60-- ja incloïa gravacions orquestrals i instrumentals de pressupostos altíssims. De fet, diversos volums ni tan sols van arribar a ser publicats en compacte. Aquesta afortunada acció de salvament i rescat ha estat portada a terme pel segell Picap, que fa un any i mig va adquirir tot el fons de catàleg d'Edigsa i també de PDI.

No obstant, no ha comptat amb cap mena d'ajuda institucional --encara no es preveuen subvencions en concepte de reedicions--. "És una de les col.leccions més importants dels últims 25 anys de la història de Picap", subratlla el seu director, Joan Carles Doval. "Però no ha estat fàcil. Per exemple, sis dels màsters havien desaparegut", explica.

Cada compacte incorpora un acurat llibret que situa biogràficament els autors i intèrprets, i n'analitza el context històric.